Zečević: Lajčaku će verovatno biti produžen mandat

Vesti 03. mar. 202110:18 > 10:371 komentar
Podeli:

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske poslove izjavio je u Novom danu da će izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku "verovatno biti produžen mandat". "Nije mnogo uradio, ali nisu mu mnogo ni okolnosti dozvolile, ovom posetom on želi da kaže da ta inicijativa nije mrtva, verovatno će mu biti produžen mandat", kaže Zečević.

Mišljenja je da je izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak u pravu, „da će se dijalog nastaviti čim se formira kosovska vlada i skupština“.

„To je u narednim mesecima, ali ne znam koliko može da bude snažan, obzirom da slede izbori u Srbiji. Sve izborne aktivnosti jedne i druge vlade će uticati na dijalog“, kaže.

Kako kaže, Aljbin Kurti je rekao da njima dijalog uopšte nije prioritet.

„Imaju druge prioritete, što govori o stanju na Kosovu, mislim na ekonomsku situaciju“, kaže Zečević.

Ističe da Kurti sada ima skoro 50 odsto glasova na Kosovu.

„Ima odlučujući uticaj na formiranje vlade i sastav vlade. Mislim da se njegov stav menja kako pritisak EU raste na kosovske Albance, i naravno odlučujući će biti stav SAD i uticaj, tako će se i stav Kurtija menjati“, kaže.

Mišljenja je da je pozicija zapda potpuno jasna od početka.

„Oni se nadaju da će na kraju procesa doći do priznanja nezavisnosti Kosova. Neke vodeće članice EU takođe traže na kraju procesa priznanje nezavisnosti Kosova, nije samo Amerika“, kaže on.

Kako kaže, Lajčaku će verovatno biti produžen mandat.

„Nije mnogo uradio, ali nisu mu mnogo ni okolnosti dozvolile, ovom posetom on želi da kaže da ta inicijativa nije mrtva, verovatno će mu biti produžen mandat“, kaže Zečević.

Komentari

Vaš komentar