Zbogom BusPlusu ili ne – vraća li se stari partner sa novim imenom?

Vesti 05. mar. 202119:5425 komentara
Podeli:

Grad Beograd uskoro bi trebalo da sklopi novo javno-privatno partnerstvo za naplatu korišćenja javnog prevoza, pošto projekat "BusPlus" do juna odlazi u istoriju. U inicijativi "Ne davimo Beograd" izbor novog partnera nazivaju farsom, s obzirom na to da će, po svemu sudeći, posao nastaviti da obavlja firma "Apeks Solušn" koja je samo promenila ime, a jedini je validni ponuđač na međunarodnom tenderu raspisanom krajem prošle godine.

Dopuni, prisloni i očitaj. Gotovo deceniju „BusPlus“ kartica bila je jedna od asocijacija na Beograd, ali je on ipak odlučio da joj kaže zbogom.

Trebalo bi uskoro da je zameni „beogradska“, kojom će se plaćati i javni bicikli, parking i druge usluge. Plan Grada je da inovaciju uvede novi privatni partner.

Ali da li je nov ili mu je novo samo ime? U inicijativi „Ne davimo Beograd“ su uvereni da je tender napravljen tako da posao dobije dosadašnji vlasnik „BlusPlusa“.

Povezane vesti

„A da drugi ponuđač bude firma, to jest zajednička ponuda „Bus Logic doo“ iz Požarevca i „Penta doo“ iz Pule, iz Hrvatske, a koja uopšte ne ispunjava uslove tendera. To je jedna potpuno nevažeća ponuda koja fingira samo da taj tender ne izgleda tako farsično kako i izgleda“, kaže Radomir Lazović iz inicijative „Ne davimo Beograd“.

Ono što je „Apex Solušn“ za osam godina uradio jeste da je izgradio sistem, dodaje Lazović koji smatra da je Grad mogao samostalno da nastavi dalje.

„Ovo je bio trenutak da Beograd preuzme taj sistem, dakle, da to incijalno ulaganje „Apexa“ mi zapravo imamo neku korist“, kaže Lazović.

Dosadašnji projekat bio je neuspešan – nije uvećao naplatu vožnje, niti je optimizovao gradski saobraćaj, ali je zato svom tvorcu doneo enormnu zaradu, objašnjava Lazovićeva koleginica Natalija Stojmenović.

„Firma „Apex Solution“ je bez ikakvog rizika zaradila više desetina miliona evra i umnogostručila svoje prvobitno ulaganje“, kaže Stojmenović.

„Taj novac mogao je biti uložen u javno preduzeće, mogao je da učini da naši autobusi budu bolji, da ljudi koji tamo rade imaju bolje uslove za rad“, kaže Lazović.

Iz Sekretarijata za javni prevoz poručuju da su oba ponuđača dala ponudu da procenat koji bi dobijali za svoje usluge bude niži od 8,53 odsto, koliko je „Apex Solution“ do sada dobijao.

Očekivali su, kažu, da će prijaviti još ponuđača, posebno iz Francuske, Azerbejdžana i Japana, ali njihove ponude ipak nisu stigle.

Komentari

Vaš komentar