Veterinari pred sudom zbog zahteva o podacima, advokat tvrdi – sve po zakonu

Vesti 13. feb 202119:3931 komentara
Podeli:

Vlasnici veterinarskih stanica širom Srbije, ovih dana dobijaju pozive da se jave prekršajnim sudovima pošto nisu u zakonskom roku odgovorili na pitanje koje im je stiglo poštom od privatnog lica iz Beograda. Problem je nastao jer mnogi od njih nisu znali da se u katalogu organa vlasti koje obuhvata Zakon o dostupnosti informacijama od javnog značaja nalazi i preko 200 veterinarskih stanica. Zato nisu ni odgovorili. A onda je usledio poziv za sud.

Zahtevi za dostavljanje podataka o električnoj energiji, na adrese veterinara stizali su u decembru i januaru. Većina je mislila da je greška ili šala, sve dok nisu shvatili da su okrivljeni, pošto kao „organ javne vlasti nisu dostavili traženu informaciju u roku od 15 dana od dana prijema zahteva“. Osim pitanja da li imaju ugovor sa snebdavečam električne energije, traženo je i da li imaju dug za struju.

„Tražili su i informaciju o tome da li smo na kraju 2018. godine na računu za električnu energiju imali iskazan dug od EPS. To su bila dva pitanja. Ali, na u formularu za dostavljanje informacija od javnog značaja, postojalo je samo ime i prezime i adresa onog ko traži. Indikativno je da u koloni u kojoj se upisuju drugi podaci, nije bilo ništa upisano. I tražili su da informacije dostavimo isključivo poštom“, kaže veterinar Radoš Railić iz Pranjana kod Čačka.

Railić kaže da je pokušao da pronađe bilo kakav broj telefona ili imejl adresu, kako bi se čuli sa tom osobom. Ali, uzalud. Kaže da na pismo nije odgovorio. Zato je sada dobio poziv za sud.

„U tom pozivu je pisalo da je oštećena strana fizičko lice koje je dalo ovlašćenja punomoćniku svog advokata da ga zastupa na sudu. Uvidom u advokatski spisak utvrdili smo da se iza tog lica krije advokatska kancelarija u Beogradu, koja se preziva isto kao i lice koje je tražilo informacije. Da li je reč o mužu i ženi ili bratu i sestri, mi to ne znamo. Ali, pisma su poslali sa iste adrese“, kaže Railić.

Cvjetićanin: Informacije potrebne zbog analize tržišta električne energije i potrošača

Nenad Cvjetićanin iz advokatske kancelarije Cvjetićanin koja je pokrenula i prekršajni postupak, kaže za N1 da je zahteve za pristup informacijama od javnog značaja sam podnosio kao fizičko lice. Tvrdi da su mu te informacije potrebne zbog analize tržišta električne energije i potrošača.

„Reč je o pravnim licima kojima su poverena određena javna ovlašćenja, u konkretnom slučaju, sprovođenje zdravstvene zaštite životinja. Iz tog razloga su ovi subjekti dužni da meni, kao fizičkom licu, pruže odgovore na pitanja koja im postavim. Prekršajni postupak sam pokrenuo samo protiv onih organizacija sa javnim ovlašćenjima koji mi nisu dostavila nikakav odgovor. Svim organizacijama koje su me telefonom kontaktirale ili tražili dodatni rok, izlazio sam u susret. U situaciji u kojoj organizacija sa javnim ovlašćenjima ne želi da postupi po zakonu, meni kao građaninu stoji na raspolaganju da podnesem pritužbu povereniku ili da pokrenem prekršajni postupak. Kako postupak pred poverenikom dugo traje i nije preterano efikasan, odlučio sam se za ovu drugu mogućnost, koja je kao što vidite odmah dala rezultate“, kaže Cvjetićanin.

A kako je došlo do toga da se veterinarske stanice uopšte nađu na spisku organa vlasti. Mišo Kolarević, predsednik Veterinarske komore Srbije, pretpostavlja da su se na tom spisku našli na osnovu ovlašćenja koja su im dodeljena od strane ministarstva poljoprivrede.

„Da se žalio povereniku onda bi on, ukoliko je žalba osnovana, naložio subjektu da dostavi tražene informacije. Ali, to na sudu neće biti slučaj, jer će oni biti nadležni samo da kazne, odnosno donesu presudu zbog kašnjenja ili nedostavljanja informacije koja je tražena. I slučaj pred sudom sigurno traje duže nego pred poverenikom“, kaže Kolarević.

Kako su nam veterinari objasnili, Zahtevi za informacije od javnog značaja, upućeni su najvećem broju veterinarskim ambulantama u unutrašnjosti. A jedna presuda je već doneta. Prekršajni sud u Smederevu je doneo presudu kojom je veterinarska ambulanta iz Mihajlovca, dužna da plati prekršajnu kaznu od 5.000 dinara. I još 25.000 dinara na ime sudskih troškova.

Komentari

Vaš komentar