Šta može da se desi kad Nacrt izmene Plana ode na javni uvid – s greškom

Vesti 17. feb 202120:07 0 komentara

Šta može da se desi kada Nacrt izmene Plana administrativnog područja za jedan veliki grad ode na javni uvid sa greškom? I to ne zanemarljivom, jer su hektari čija se namena menja - prikazani u kvadratnim kilometrima. To se dogodilo u Nišu, gde su ovih dana bile burne organizacije, čak i političke, jer su uočile velike promene, koje će, ako budu usvojene, 16 puta povećati i iznos poreza. Ispostavilo se, međutim, da je planer pogrešio. I to je priznao.

Aktivisti preuzimaju sa zvaničnog internet sajta Nacrt izmena važnog plana, koji je bio na javnom uvidu.

„Nacionalna koalicija za decentralizaciju je uočila velike nepravilnosti, kako proceduralne, tako i suštinske, u predloženom Nacrtu izmene plana, Prostornog plana Grada Niša“, rekao je Danijel Dašić iz ove organizacije.

Vlast u ovom gradu ima nameru da u građevinsko zemljište, 15 i više puta skuplje po pitanju poreza, prebaci manju površinu u selu Vrelo, zbog izgradnje solarne elektrane. Ali su najavljeni hektari ovde prikazani u – kvadratnim kilometrima.

„To je stvar koja ni nama nije jasna. Originalni nacrt i predlog izmena koji je pre godinu dana pokrenulo gradsko rukovodstvo govorio je samo o 60 hektara. Zbog te izgradnje solarne elektrane. Ovaj dokument se i dalje bazira na toj solarnoj elektrani, ali je tih 60 hektara nekim čudom uvećano na 192,9 kvadratnih kilometara“, upozorava Dašić.

„To je tu greška“, priznaje glavni planer Dejan Stojanović iz niškog Zavoda za urbanizam.

Ali je sa greškom ovaj dokument otišao na javni uvid i to po skraćenom postupku, što je za velike planske izmene – nezakonito.

„Procedura za manje izmene i dopune planova se ne može primeniti u slučaju kada, kao sada, menjamo namenu skoro jedne trećine zemljišta koje se nalazi na administrativnoj teritoriji Grada Niša“, objašnjava Dašić.

Procedura je u redu, jer se ne menja namena trećine zemljišta, već manje od jednog procenta u rejonu sela Vrelo, kaže  Stojanović.

„Ova tabela je definisana, odnos između postojećeg i planiranog stanja još 2011. godine“, precizirao je on.

Tada je, kaže, došlo do drastičnog povećanja građevinskog područja. A sada odgovara: „Plan se menja za 60 hektara, ne kilometara kvadratnih, i ukupna izmena plana je za 0,1 procenat“.

N1: Došlo je, dakle, do greške?

Stojanović: Došlo je do greške. Javni uvid za to i služi, svi su mogli da pogledaju dokument i iznesu svoje primedbe i zapažanja.

I pristigle su primedbe, kaže diplomirani prostorni planer sa licencom, koji je bio glavni za izradu dokumenta sa greškom. Zakazala je, po svemu sudeći, i stručna kontrola, koja je bila u oktobru prošle godine, i koja zbrku sa hektarima i kilometrima nije uočila.

A kako da vi najlakše uočite izmene:

U Nacrt Plana dopisane su izmene. Da biste znali gde se nalaze te dodate stavke, najbolje je da pored imate i plan – bez izmena. Tako prosečan građanin najbolje može da uoči razliku, na koju ima mogućnost da uloži primedbu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!