Zbog autoputa i aerodroma ostaju bez zemlje, protestuju zbog planova, ali i cena

Vesti 03. sep 202122:12 > 04. sep 2021 08:47 31 komentara

Nastavlja se problem sa eksproprijacijom zemljišta kod Kraljeva, za gradnju autoputa, ali i aerodroma Morava. Oko 300 meštana nekoliko sela u blizini aerodroma u Lađevcima kod Kraljeva, okupilo se u petak uveče kako bi iskazali nezadovoljstvo. Jer, kako su rekli, niko nije znao da će u novom Prostornom planu ostati bez zemlje, ali i kuća.

U selu Obrva kod Kraljeva, održan je veliki skup meštana sela koja gravitiraju pored aerodroma Morava, ali i duž budućeg auto puta Pojate – Preljina.

Praktično, reč je o nastavku problema koji su ovi meštani imali kada se realizovala eksproprijacija zemljišta za trasu auto puta. Naime, njima je bila ponuđena najniža cena ara, i to je izazvalo revolt jer su pojedini ostajali bez plodnog zemljišta.

PROČITAJTE I:

Sada se ponavlja identična situacija, samo su uloge promenjene. Državni organi počeli su proces eksproprijacije zemljišta ali sada za izgradnju asflatnih baza i proširenja piste aerodroma Morava.

Miodrag Mirković iz Lađevaca ostaje bez tri hektara zemlje na kojoj je gajio lucerku jer ima oko 20 grla stoke.

„Ponudili su mi 65 dinara po metru kvadratnom. A zemlja vredi bar deset puta više. Ja ću morati sve da ugasim nakon toga i da rasprodam grla stoke“, kaže Mirković.

Petar Lišanin iz Obrve kaže da će zbog gradnje kargo centra oko tridesetak domaćinstava morati da napusti ovo selo.

„Saznali smo za ovo tek pre dvadesetak dana. Već su nam oduzeli deo zemlje za autoput, a sada kuća i celo domaćinstvo za potrebe aerodroma. Nije mi jasno da li je neko ko je odlučivao o tome, video da ovde žive generacije“, kazao je Lišanin.

Darko Sretović iz Miločaja kaže da meštani ovog sela imaju problem sa gradnjom asfaltne baze. Kako je istakao, samo jedna u nizu budućih baza će se sagraditi u ovom selu.

„Narednih pet godina će asflatna baza u blizini škole. Zamislite šta će se desiti sa okolinom pored tolike količine asfalta koja će se proizvesti. Ekološka katastrofa“, rekao je Sretović.

Meštani ovih sela se nadaju da bi kompromis mogao da se postigne, ukoliko država zajedno sa lokalnom samoupravom u Kraljevu bude imala sluha za njihove probleme.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare