Završena pretraga kod rudnika Štavalj, nisu pronađeni posmrtni ostaci

Vesti 25. maj 202213:15 > 13:16 2 komentara
N1

Na lokaciji rudnika Štavalj, kod Sjenice, danas je završena pretraga terena i na tom mestu nisu pronađeni posmrtni ostaci nijedne osobe, javio je reporter N1. Pretraga je završena, a mašine koje su prethodnoih dana radile na toj lokaciji počinju da vraćaju teren u prvobitno stanje.

Iz Kancelarije za nestala lica saopšteno je da nisu pronađeni posmrtni ostaci nijedne osobe. Kako je rečeno za N1, po metodologiji koja se koristi, bilo je sasvim dovoljno vremena da se utvrdi da li je kod rudnika Štavalj, dolazilo do neke promene reljefa u poslednjih više od 20 godina.

Geolozi, odnosno arheolozi su utvrdili da se tlo nije menjalo, i to je, kako javlja reporter N1, bio dovoljan dokaz da se zaključi ceo postupak i da nakon dojave koju je prištinska delegacija javila beogradskoj, da se utvrdi da u blizini rudnika Štavalj nema posmrtnih ostataka.

Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica, izjavio je da je pretraživano 13 dana na ovoj lokaciji.

„Trinaest radnih dana, više od 7.000 kubika materijala je ovde pretraženo i danas možemo da saopštimo da nisu pronađeni posmrtni ostaci… Danas ćemo početi da vraćamo lokaciju u prvobitni položaj. Vezano za ovu i ostale pretražene lokacije, bez obzira na izvor i pouzdanost informacije, moram da kažem da su sve lokacije koje smo dobili proverene. Nemamo prava da bilo koju informaciju koju dobijemo ignorišemo i da je ne proverimo“, rekao je Odalović.

Martina Fava iz Međunarodnog crvenog krsta rekla je da saradnja „ključna za pronalaženje nestalih osoba“.

„I za obezbeđivanje odgovora porodicama nestalih o sudbinama i lokaciji njihovih najbližih. Svi smo ovde zbog porodica nestalih. Mnogi su već preminuli a da nisu saznali šta je sa njihovim najvoljenijima“, rekla je.

Odalović je za N1 kazao i da je rudnik Štavalj bila poslednja prijavljena lokacija od prištinske delegacije. Time je prosec pretrage završen, ukoliko se ne pojavi neka nova informacija.

U Srbiji je na pet lokacija pronađeno 917 posmrtnih ostataka osoba sa KiM, oko 1.800 slučajeva je rešeno. Oko 1.500 identifikovanih su Albanci, ostali su kosovski Srbi. Još oko 1.600 osoba sa KiM se vodi kao nestalo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare