Završen konkurs za beogradske vrtiće, stiglo 25.180 zahteva

Vesti 18. maj. 202112:45 > 14:16
Podeli:
Izvor: N1

Na konkursu za mesto u beogradskim vrtićima, koji je juče okončan, stiglo je 25.180 zahteva roditelja i staratelja, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, prenosi Beoinfo.

„To je oko pet hiljada zahteva više u odnosu na prošlu godinu, uz napomenu da uvek imamo i puno duplih zahteva. Realan broj zainteresovanih roditelja za mesto u vrtićima saznaćemo nakon analize prijava. Ove godine ponuđeno je oko 14 hiljada slobodnih mesta, oko 1.250 više u odnosu na prošlogodišnji konkurs“, rekao je Gak.

On je objasnio da sada veliki posao čeka upisne komisije, koje će do 7. juna rangirati zahteve. Nakon toga, roditelji će imati i žalbeni rok, po čijem okončanju, krajem juna, mogu se očekivati i konačne liste upisane dece.

„U Beogradu se već dve godine konkurs sprovodi isključivo elektronski, bez većih problema“, kazao je Gak.

On je poručio da će Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu tokom leta odobravati i do 20 odsto proširenja kapaciteta tamo gde za to postoje mogućnosti. Takođe je naglasio da se nastavlja sa subvencionisanjem boravka dece u privatnim vrtićima i izgradnjom novih državnih vrtića.

„Roditelji ne treba da brinu, mesta će biti“, rekao je Gak.

U Beogradu je obuhvat dece predškolskim obrazovanjem oko 74 odsto, što predstavlja procenat dece uzrasta od jedne do šest godina koja žive u glavnom gradu i idu u vrtić.

„To je veliki rast u odnosu na 45 odsto koliko je obuhvat iznosio 2012. godine, ali ne stajemo dok god ne upišemo svu decu“, zaključio je Gak.

Gradonačelnik najavio šest novih vrtića

Gradonačenik Beograda Zoran Radojičić obišao je radove na izgradnju vrtića na Čukarici i tom prilikom je najavio da će do 1. septembra u Beogradu biti završeno šest novih vrtića.

Izvor: K1

Komentari

Vaš komentar