Završavaju se konsultacije – šta je za Dačića prirodno, a šta za SNS

Vesti 17. jul 202219:29 5 komentara

Sutra će predsednik Srbije Aleksandar Vučić završiti konsultacije sa parlamentarnim strankama o novoj Vladi. Na rasporedu su koalicija NADA, SPS, Ujedinjeni za pobedu Srbije i lista Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve. Vučić je već izjavio da su se izdvojila imena za mandatara Vlade, a da nije obavio konsultacije sa svima. Lider Socijalista Ivica Dačić kaže da je logično da premijer bude neko iz SNS.

Sve je logično, ali u isto vreme i besmisleno. Do sada su na Andrićevom vencu bile stranke nacionalnih manjina i parlamentarna desnica. Ponudu za Vladu dobili su oni koji u njoj već jesu, dok oni koji su bili opozicija to i ostaju.

Pročitajte još

„Nema nikakve razlike da li se zovete Aleksandar Vulin ili Gordana Čomić, ne vidim razliku u učincima kada je u pitanju demokratija i život građana Srbije. Prilično je besmisleno licitirati sa imenima, ali ono što nije besmisleno i na čemu treba insistirati i ovo nam potvrđuje – mi živimo u autokratskom režimu, to je jako opasno, to vodi zemlju u pogrešnom pravcu, ne može jedan čovek da donosi apsolutno sve odluke, a to je ono šta se danas dešava“, kaže Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku.

Između koga bira jedan čovek naglasio je pre nekoliko dana u intervjuu za Pink, moguće je da promena na čelu Vlade i ne bude.

„Mislim da su dva kandidata potpuno jasna… Za dva kandidata u javnosti ljudi uopšte nisu spekulisali zato što o njima nisam nikome pričao…“, rekao je predsednik Vučić.

Pink: Ana Brnabić, Siniša Mali, Marko Đurić, Miloš Vučević…

„Da vi ste pomenuli dva od četiri kandidata koja sam ja primetio“, rekao je Vučić.

Iako je kampanja SPS vođena pod sloganom Ivica Dačić – premijer Srbije, lider socijalista zna da njegovo ime nije u opticaju za tu poziciju.

„Kao što znate naša lista je nosila naziv Ivica Dačić – premijer Srbije, smatramo da je to bila jasna poruka šta će biti ukoliko mi osvojimo dovoljan broj glasova za tako nešto. Zalagali smo se da Vučić bude predsednik, a da naša lista da premijera, to je bilo moguće da smo osvojili veći broj glasova“, kaže Dačić.

Dačić neće biti premijer, ali tvrdi da saradnja sa naprednjacima treba da bude nastavljena, jer bi tako nešto bilo prirodno. Međutim, iz vrha SNS već su stizali komentari o tome šta je prirodno.

„Za mene je prirodno da je leti toplo, a zimi hladno i da kada pada kiša može nešto i da se izlije, ne znam šta bih vam rekao to su isuviše ozbiljne stvari da biste nešto tako posmatrali“, rekao je Darko Glišić.

Dačić i Vučić, kako je najavljeno, dogovoriće se sutra na konsultacijama bar kada će biti konstitutivna sednica parlamenta. Krajnji rok je 4. avgust.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare