Zatišje u pritiscima na Beograd da uvede sankcije Rusiji – šta su razlozi

Vesti 07. avg 202219:04 > 19:15 172 komentara

Javni pozivi i pritisci na Beograd da uvede sankcije Rusiji ušli su u fazu zatišija. Kao i izjave zvaničnika Srbije da su pod pritiskom ali da oni to nikada uraditi neće. Jedna od pretpostavki je da će se pozivi obnoviti kada se formira nova Vlada. Ima i drugih objašnjena za trenutnu tišinu.

Povezane vesti

Novu Vladu, kada se jednom formira, verovatno će sačekati obnovljeni pozivi da uvede sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Ipak je Evropski parlament u svojoj rezoluciji to visoko pozicionirao. No, trenutno zatišje može da ima i druga objašnjenja.

„Ali ja bih voleo da verujem da se radi o nekom sazrevanju obe strane. Došli smo u fazu kada je realno i vidjivo da pre uvođenja sankcija, EK mora da otvori poglavlje 31 ako želi da ima efekat pritiska ili efekat koordinacije što je bolje sa Beogradom u putu ka EU“, kaže Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

„Međutim, takođe možemo da pretpostavimo da u samoj EU, pre svega u EK, možda postoji izmenjeno saznanje o mogućnostima Srbije da se pridruži sankcijama, pre svega sankcijama u energetskom sektoru i uopšte sankcijama kojima ona ne bi značajno sebe oštetila, a za to ne bi dobila nikakakvu kompenzaciju“, izjavio je spoljnopolitički analitičar i bivši amabasador Dragan Bisenić.

Bisenić kaže da se ne zna da je Evropska Unija ponudila Srbiji kompenzaciju za eventualnu štetu koju bi pretrpela uvođenjem sankcija, kao što je to urađeno prema Mađarskoj.

„Sve dok je to tako, onda ni sama Srbija prosto niti može, a verovatno ne bi ni trebalo da dozvoli sebi da ‘skoči u bunar’ prosto zato što joj to neko drugi predlaže i neko drugi kaže“, mišljenja je Bisenić.

Janjić ističe i da, pošto se otvori poglavlje 31 o spoljnoj i bezbednosnoj politici ne bi trebalo očekivati da bi Srbija mogla da uvede sve pakete sankcija, već one koji bi imali efekta.

„Besmisleno je očekivati od Srbije da primerni paket 5 i 6 koji se tiče energetike kada ona ne upravalja svojim energetskim sektorom – njime upravlja Rusija. To bi zapravo bilo samoubistvo Srbije i istvoremeno, na velika vrata, otvaranje šansi za prodor Rusije preko Turske i drugih na Balkan“, kaže Janjić.

Ukoliko ne dođe do prave promene spoljne politike, sve će se nakon formiranja vlade vratiti na početak i dalje gubljenje vremena, smatra Janjić. A za iskazivanje solidarnosti uvođenjem sankcija sada je kasno i taj test Srbija je pala.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare