Zašto je toliko direktora u v.d. statusu, TS kaže – zgodno za politički uticaj

Vesti 27. dec 202119:11 > 19:44 5 komentara

Milorad Grčić samo je jedan u nizu direktora javnih preduzeća u v.d. statusu. Zašto se, i pored brojnih najava, na čelne pozicije tih preduzeća ne postavljaju stručni ljudi izabrani na konkursima kako je i predviđeno zakonom iz 2012. godine? Odgovor se, smatraju u Transparentnosti, krije delom i u tome što je v.d. stanje pogodno za politički uticaj.

„Da regulišeš do Nove godine, pa od Nove godine Mićo da radiš nešto drugo“, kazao je Vučić tokom posete Zlatiborskom okrugu gde je još jednom „javno prozvao“ v.d. direktora EPS-a Milorada Grčića, poručivši mu da do Nove godine stabilizuje sistem.

Povezane vesti

Zna se da Grčić više neće upravljati EPS-om posle problema kojima se cena još ne zna, a koju će platiti građani Srbije. Pošto nije direktor već vršilac dužnosti ova situacija može brzo da se reši.

„V.d. direktori su zgodna stvar za političke zvaničnike zato što možete preko noći da ih smenite. Kad ih imenujete ne postoji komisija koja inače bira direktore, koja bi utvrđivala da li oni ispunjavaju uslove. A kad ih smenjujete, vlada može preko noći da ih smeni i imenuje nove“, kaže Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija.

Milorad Grčić nije ispunjavao uslove za direktora EPS-a ni kada je na tu funkciju postavljen. Mediji prenose da je kandidat za novog direktora aktuelni izvršni direktor za proizvodnju energije Miroslav Tomašević, koji je već bio jedan od tri kandidata iz samog preduzeća, pored Grčića i tadašnje direktorke Elektrodistribucije u Novom Sadu Biljane Komnenić.

„V.d. funkcija je, to i jeste problem koji mi imamo, dakle v.d. funkcije generalno u javnoj upravi je nešto na šta nam je jako često ukazivala i Evropska unija, to je problem koji mi imamo u oblasti vladavine prava i polako rešavamo taj problem“, kazala je 15. decembra premijerka Ana Brnabić.

Koliko polako ide rešavanje problema koji dovodi do sve ozbiljnijih problema pokazuju podaci da Zakon postoji od 2012. da je čak izmenjen 2016. a da i dalje Srbija u 34 javna preduzeća ima 25 v.d. direktora ili rukovodioce kojima je istakao mandat, ali tu su da pomognu.

„Politički pritisak može da posluži da vam taj vršilac dužnosti ide sa vama u izbornoj kampanji kao što ide Grčić, može da vam pomogne u vezi sa političkim zapošljavanjima, sa raznim drugim pogodnostima, a ne smemo da zaboravimo ni to da oni sve trpe, razna vređanja u direktnim prenosima slušahz priču koliko mogu da popiju, ili šta sve treba da urade, da se jave maltene na raport, da ispunjavaju ispunjavaju želje i čestitke na direktnoj telefenskoj vezi u TV prenosu, ne treba zaboraviti i da oni imaju razne informacije i podatke koje bi daleko bilo mogli da iznesu“, ukazuje Minić.

Poslednje imenovanje iz v.d. stanja u direktorsku funkciju dogodilo se u Elektromrežama Srbije, a kako kaže premijerka raspisani su konkursi za Srbijagas i Transport gas Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare