Zašto je Pič dojurio u Beograd, bivši ambasador – „pipanje“ terena Z. Balkana

Vesti 08. feb 202219:23 > 22:04 41 komentara

Samo nedelju dana nakon što su u Beogradu boravili specijalni izlasnici Amerike i Evropske unije, u Srbiju je doputovao i specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan Stjuart Pič. Njemu je ovo prva zvaničnu poseta Beogradu, a u fokusu razgovora sa predsednikom Vučićem bio je kosovski dijalog. Nekadašnji ambasador Srbije u Londonu Dejan Popović kaže za N1 da Pič sigurno procenjuje i kako bi se eventualna eskalacija ukrajinske krize reflektovala na region.

Vazdušni maršal koji je donedavno komandovao britanskom avijacijom leteo je u Beogradu ispod radara. Bez izjava za medije, ser Stjuart Pič, viteški apostrofira da je on dokaz britanske posvećenosti stabilnom i naprednom Zapadnom Balkanu. Zvanični London na ovaj prostor gleda kroz BIH i Kosovo.

„Predsednik je ponovio da Srbija nastavlja da se zalaže za postizanje održivog i obostrano prihvatljivog rešenja u dijalogu sa Prištinom, kao i da ostaje u potpunosti posvećena dijalogu kao jedinom puta za rešavanje svih otvorenih pitanja. Specijalni izaslanik premijera Ujedinjenog Kraljevstva naglasio je da će sa partnerima iz EU i SAD raditi na podršci tom dijalogu“, navodi se u saopštenju predsednika Srbije.

Povezane vesti:

Britanija se posle Bregzita pozicionira tamo gde je i bila kao deo EU, objašnjava nekadašnji ambasador Srbije u Londonu Dejan Popović. Zašto je Pič dojurio u Beograd čim su ga napustili Eskobar i Lajčak, američki i briselski izaslanici?

„Da se potencira britansko prisustvo u dijalogu koji će se nastaviti ili treba da se nastavi između Beograda i Prištine, a tu je i ukrajinska kriza i pipanje terena ovde na Zapadnom Balkanu zbog procene nastajanja eventualnih posledica, ukoliko bi kriza u istočnoj Evropi eskalirala“, rekao je Popović.

Osim sa predsednikom, ser Stjuart je razgovarao i sa premijerkom, direktorom kancelarije za KIM, a u sredu ga očekuje sastanak i sa srpskim patrijarhom. Takav vojnik i diplomata dolazi da gasi vatru i nikada ne kasni, ocenjuju u Forumu za etničke odnose.

Dušan Janjić: Beograd se nalazi pred ozbiljnim izazovima stabilnosti i bezbednosti i ne snalazi se najbolje u ovoj situaciji…

N1: Na koju situaciju, mislite regionalnu ili globalnu?
Janjić: Mislim na situaciju Ukrajina-Rusija, gde je za Britaniju vrlo važno i to je sigurno tema, ne svrstavanje, već da se vide pozicije.

Novi izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan ima pola veka iskustva u zelenoj, vojnoj uniformi. Od člana britanskog Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva, preko brojnih službi širom sveta, uključujući i komandovanje vazdušnim snagama NATO na Kosovu početkom ovog veka, pa do najviše vojne funkcije u Alijansi sa koje se povukao polovinom prošle godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare