Zašto će 24. decembar ostati upamćen kao crni petak u srpskom pravosuđu

Vesti 26. dec 202119:17 10 komentara

Poslednjih dana sudske odluke izazivale su veliku pažnju javnosti. Ukidanje presude za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, premeštanje Darka Šarića iz zatvorskog u kućni pritvor i vraćanje Dijane Hrkalović u pritvorsku jedinicu - sve to dogodilo se u jednom danu. Stoga će 24. decembar ostati upamćen kao crni petak u srpskom pravosuđu, tvrde novinari.

Ko pritiska pravosuđe, a ko fabrikuje afere? Ako pitate vlast – odgovor je opozicija.

Povezane vesti

„Postoji pritisak politike na tužilaštvo, ali on ne dolazi od izvršne vlasti, već od opozicionog spektra koji često ima raznorazna očekivanja od tužilaštva i kada fabrikuju raznorazne lažne afere očekujući da će neko po njima da postupi. Onda to proglašavaju da tužilaštvo ne radi kako bi trebalo, a ustvari ne radi po njihovim diktatima, kao što su to navikli od 2012. godine“, kaže poslanik SNS-a Đorđe Dabić.

Opozicija uzvraća – vlast je ta koja već deset godina pravosuđe ubija, a u petak je ono i zvanično preminulo.

„Ove presude nije donela sudska vlast, već je reč o zadovoljenju partijskih interesa i naloga. Takvi slučajevi su dokaz da bezbednost građana Srbije ne ugrožavaju druge države, već sprega kriminala i najviših predstavnika vlasti Srbije“, ocenjuje lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

O toj sprezi najviše se govori u slučaju bivše državne sekretarke u MUP-u Dijane Hrkalović, kojoj je pre dve nedelje Specijalni sud ukinuo pritvor, da bi u petak Apelacioni sud tu odluku poništio, a Hrkalović je istog dana ponovo uhapšena. I to baš u danu kada je Darko Šarić iz zatvorskog pritvora prebačen u vilu svoje supruge.

„Darko Šarić ne može da bude u stogodišnjem pritvoru. Pritvor je mera, a ne kazna. Mislim da je mnogo veći problem za naše društvo, našu državu i za sve nas i neke potencijalne kriminalce, organizatore kriminalnih grupa, to što država deset godina ne može da okonča slučaj organizovanog kriminala, u ovom slučaju šverca droge“, kaže novinar portala Nova.rs Ivan Milićević.

Pored slučaja Hrkalović i Šarić, javnost je u petak iznenadila još jedna vest – nekadašnjem predsedniku opštine Grocka i funkcioneru SNS-a Dragoljubu Simonoviću ukinuta je presuda za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića i postupak je vraćen na početak.

„Ukoliko je činjenično stanje nepoptuno ili pogrešno utvrđeno, sud može da otvori drugostepeni pretres i da sam reši stvar. To bi doprinelo da ne bude odugovlaćenja postupka, nepotrebnog vraćanja“, kaže zamenik republičkog javnog tužioca Goran Ilić.

Slučaj je vodio tužilac Predrag Milovanović koji je odmah nakon prvostepene presude, odlukom republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac sklonjen sa slučaja. Njen zamenik tvrdi da je Milovanović svoj posao uradio kako treba.

„On je dokazao da javni tužilac može da ima ljudsko lice. On je uspeo da javnosti približi čitav problem, da osvetli problem, držeći se profesionalnih standarda. Ovo je jedan od retkih slučajeva gde je Tužilaštvo uspelo da pridobije javnost na svoju stranu“, ističe Ilić.

Uprkos što je javnost pridobio, procesu se kraj ne nazire, a novinarska udruženja upozoravaju da može trajati u nedogled. Oni koji pravosuđe u Srbiji prate godinama poručuju – bio je 24. decembar crni petak za sudstvo, a od petka do ponedeljka dosta toga da se i zaboraviti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare