Zaštitnik: Zajedno sa premijerkom radim na predlogu rešenja za kovid propusnice

Vesti 17. okt 202115:31 19 komentara
N1/arhiva

Ombudsman Zoran Pašalić rekao je da, u dogovoru sa premijerkom Anom Brnabić, radi na predlogu rešenja za uvođenje kovid propusnica koje će, kako je naveo, biti u skladu sa ljudskim pravima, ali i sa potrebama koje iziskuje aktuelna epidemiološka situacija sa velikim brojem zaraženih i preminulih i velikim opterećenjem po zdravstveni sistem.

„Postoji više ideja koje bi mogle da barem uspore ekspanziju virusa, kako bi se dobilo dovoljno vremena da se zdravstveni sistem rastereti. Postoji više modela, ali se još ne bih opredeljivao, jer ne znam za koji ćemo se odlučiti mi kao institucija i ponuditi kao rešenje Vladi Srbije i građanima Srbije“, kaže Pašalić za portal Nova.rs.

On navodi da je ideja da se sistemom pozitivne diskriminacije i pozitivnim pristupom iskontroliše ulazak u pojedine institucije i zatvorene prostore.

„Pored ograničenja broja prisutnih u određenim objektima, što postoji već, ali se retko ko toga pridržava, važno je da inspekcija bolje radi svoj posao. Postoje pozivi na bilbordima za određene skupove i manifestacije, na mestima i u klubovima koji primaju veliki broj gostiju. Ideja o kojoj razmišljam je ta da neko kada pristupa objektu ima dokaz o vakcinaciji li testiranju neposredno pre toga i da se sve to rigorozno proverava“, navodi Pašalić.

Na pitanje o kakvim testovima će biti reč, da li će se priznavati PCR ili antigenski testovi, ombudsman odgovara da je to pitanje koje će prepustiti struci. On napominje da će se voditi računa, jer, podseća da se u Evropi već vide efekti toga kako se građani ponašaju i bune kada misle da se ne poštuju njihova prava. Ombudsman dodaje da će u obzir biti uzeta i potvrda o tome da je neko preležao kovid. Uvažiće se i to ukoliko neko iz medicinski opravdanih razloga ne može da se vakciniše.

„Važiće za sva mesta koja okupljaju veliki broj ljudi, pogotovo kada je reč o manjem ili neadekvatnom prostoru. Zato sam i tražio da se odlože mnoge manifestacije, ne da se zabrane, ne da se ukinu. Ideja je da se odlože na 15 dana, pa da se vidu neki efekat toga. Tražene su i inspekciske provere epidmeioloških uslova – kada uđete u bilo koji kafić vidite da skoro niko ne nosi maske“, primećuje zaštitnik građana.

Diskriminacija mora da bude pozitivna, a ne negativna

Premijerka je telefonskim putem konsultovala i poverenika za zaštitu podataka o ličnosti Milana Marinovića.

„Ja sam ponovio svoj stav da mora da bude pozitivna, a ne negativna diskriminacija. Može da bude uslov za ulazak na koncerte, bioskope u pozorištra i slično, ali ne za odlazak na radno mesto, kod lekara i za one osnovne životne potrebe. Skup podataka treba da bude minimalan da bi se ostvarila svrha obrade tih podataka. Koliko sam shvatio da bi to bilo u elektronskoj formi, ukoliko se uvede. Verovatno bi se koristili podaci iz sistema vakcinisanih i testiranih“, objašnjava poverenik Marinović.

Bilo je reči i o tome kako sprečiti zloupotrebe koje su se dešavale u nekim zapadnim zemljama – da neko, na primer, putem mejla dobije vašu propusnicu, pa da sa njom ulazi.

„Jedna od ideja je da deo te kovid propusnice bude i slika, kao kod „Bus plus“ kartice, na primer. Postojeće baze koje sadrže te podatke, poput pasoša ili lične karte su oformljeni u tu svrhu, a ne u svrhu kovid propusnica. Meni je bliža mogućnost da kada idete na mesto na kojem vam je neophodna kovid propusnica, da pokažete ličnu kartu kao potvrdu idntiteta, kao dokaz da ste to vi, bez daljeg kopiranja podataka, samo na uvid“, napominje poverenik.

Nova.rs/Nemanja Jovanović

Da je ideja o uvođenju kovid propusnica još živa i zdrava potvrdila je i premijerka Ana Brnabić.

„Mi nismo odustali od kovid propusnica. U petak sam se čula sa poverenikom da vidimo šta možemo, a šta ne smemo, da bismo obezbedili što manju zloupotebu. Ukoluko odlučimo da uvedemo kovid propusnicu, vi ne možete nigde ući sa samo jednom dozom vakcine. Zato je dobro da to sad odmah uradite, da ne biste morali da čekate da dobijete kovid propusnicu. Muka je velika jer treba da nađete najbolji recept da ovo pobedimo, da sačuvate ljudske živote“, poručila je premijerka.

Isto kaže i ministar zdravlja Zlatibor Lončar. On je ukazao da da će Srbija „pre ili kasnije“ morati da uvede kovid propusnice „da bismo spasavali zdravlje i ljudske živote“ i da je „samo pitanje momenta“ kada će se to dogoditi.

Podsetio je da u velikoj većini zemalja Evrope postoje kovid propusnice i da Srbija ako ih uvede neće biti manje demokratska država od drugih „u kojima nigde ne može da se uđe“ bez tih propusnica. On je rekao da bi ugostitetelje, ukoliko ne odobravaju uvođenje kovid propusnica, trebalo pitati da li je bolje da rade i 24 sata, ali za one ljude koji su vakcinisani, „ili da ne rade uopšte“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare