Zaštitnik građana proverava navode o položaju vijetnamskih radnika u Linglongu

Vesti 18. nov. 202119:20 > 19:213 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Predstavnici zaštitnika građana su, nakon saznanja iz medija o sumnjama na težak položaj i neadekvatne uslove u kojim žive vijetnamski radnici u Zrenjaninu, zajedno sa predstavnicima Policijske uprave u tom gradu obišli objekte čiju zabranu je policija naložila i utvrdili da se u njima nalaze boce za TNG i burad za dizel što predstavlja opasnost po živote tih ljudi.

Povezane vesti:

Delegacija zaštitnika građana je u sredu razgovarala sa predstavnicima PU Zrenjanin, kao i sa radnicima i predstavnicima firme koja angažuje radnike iz Vijetnama. Zaštitnik građana je saznao da svi angažovani strani radnici imaju urednu prijavu i radnu dozvolu, saopšteno je iz kancelarije zaštitnika građana.

Ombudsmana su predstavnici PU Zrenjanin obavestili da je Sektor za vanredne situacije MUP-a u utorak obavio nadzor u objektima u kojima su smešteni radnici i odmah doneo rešenje o zabrani upotrebe dva objekta u svrhu stanovanja u kojima su smešteni radnici, kao i držanje boca za TNG i buradi za dizel gorivu koji su tamo zatečeni, zbog opasnosti koja od njih može nastati, navodi se u saopštenju.

Zaštitnik građana je tražio da se radnicima iz Vijetnama obezbede bolji uslovi smeštaja, a PU Zrenjanin je informisala predstavnike ove institucije i da je o svemu obavestila Više javno tužilaštvo u Zrenjaninu kako bi utvrdilo da li je došlo do izvršenja nekog od krivičnih dela.

Zaštitnik građana je informisan i da je Inspekcija rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obavila nadzor, kao i da je Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima, kao nezavisna ustanova socijalne zaštite, preduzimao mere iz svoje nadležnosti.

Zaštitnik građana će tražiti informacije od Inspekcije rada i Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima o aktivnostima koje su preduzeli u ovom slučaju, kao i od MUP-a o utvrđenom stanju tokom nadzora nad realizacijom rešenja kojim je zabranjena upotreba dva objekta za stanovanje.

Komentari

Vaš komentar