Zaštitimo Jadar i Rađevinu: Vlada da prestane da manipuliše praznim obećanjima

Vesti 14. jan 202215:18 2 komentara
N1/Printscreen

Udruženje "Zaštitimo Jadar i Rađevinu" traži od Vlade Srbije da prestane da manipuliše praznim obećanjima da će zaustaviti projekat "Jadar" kompanije Rio Tinto o otvaranju rudnika litijuma kod Loznice, rekla je predstavnica tog uduženja Marija Alimpić.

„Vlada Srbije vešto manipuliše i obmanjuje građane Jadra i Rađevine i širu javnost obećanjima da će zaustaviti projekat Jadar, a ne pominje da raskine Memorandum o razumevanju koji je 2017. tadašnja i sadašnja predsednica Vlade Ana Brnabić potpisala i obavezala državu da pomogne toj kompaniji u dobijanju dozvola za otvaranje rudnika“, rekla je Alimpić.

Pedsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je pre dva dana da je razgovarao sa premijerkom i da je raspoloženje u Vladi da se raskine sve (sa Rio Tintom) i da je Vlada rešena da pokaže Srbiji koliko je neozbiljna bila prethodna vlast jer sada mora da se obezbedi novac za „tuđe greške“, pošto ta kompanija, kako je ocenio, ima odredjena prava i potraživanja prema državi Srbiji.

POVEZANE VESTI:

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović nekoliko dana pre te Vučićeve izjave rekla je da je Srbija do sada imala prihod od Rio Tinta po osnovu naknade za istraživanje oko 13 miliona dinara i da je ta kompanija do sada investirala u istraživanje 209 miliona dolara. Prema njenim rečima, sva odobrenja koja poseduje to privredno društvo izdata su iz okvira nadležnosti Ministarstva rudarstva i energetike i odobrena na osnovu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima i Zakona o opštem upravnom postupku i konačna su u upravnom postupku.

Alimpić je ocenila da Vlada Srbije ništa ne preduzima ni u povlačenju usvojenog republičkog Prostornog plana područja posebne namene za teritoriju Loznice, kojim se poljoprivredno zemljište prevelo u građevinsko da bi se Rio Tintu omogućile dozvole za gradnju neophodnih objekata za rudnik. Ona je rekla da predsednik Srbije preti da bi država u slučaju zaustavljanja projekta „Jadar“ morala da plati odštetu, a ne pominje štetu koju su do sada imali stanovnici Jadra i Rađevine gde je napravljeno 528 bušotina, ni štetu koju bi imali od otvaranja rudnika.

Alimpić je rekla da stanovnici tog kraja neće odustati od protesta i zahteva da se ne dozvoli otvaranje rudnika litijuma.

Iz nekih od 528 bušotina, prema njenim rečima i danas curi neka voda, a vlasnici njiva gde su te bušotine su se obraćali Rio Tintu, gde im je rečeno da se obrate kompanijama koje su to radile za račun Rio Tinta.

„Ko zna gde su sada te firme i kako ih naći“, rekla je Alimpić.

Vidosav Burmazović iz Velikog Sela kod Loznice rekao je za Betu da iz bušotine na njegovoj njivi curi voda, pa je sam sistemom kanala morao da je odvede do najbliže reke koja se uliva u Jadar.

„Svojevremeno sam se žalio inspektoru, a on je rekao da sam o svom trošku rešim odvodnjavanje te vode, čak je rekao da bih mogao da platim i kaznu“, rekao je Burmazović.

Dodao je da nije radio analizu te vode, da ne zna kakvog je sastava i da tu njivu više ne koristi za uzgoj povrća, već je morao da je pošumi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare