Krizni štab: Viši razredi i srednjoškolci kreću od 19. aprila

Vesti 16. apr 202108:31 > 10:41 76 komentara

Doneta je odluka da od 19. aprila počnu da rade škole - stariji razredi i srednje škole, izjednačena je cena PCR testiranja (9000 dinara) u Srbiji kako za naše građane i strance, u znak podrške turizmu, rekao je nakon sednice Kriznog štaba dr Predrag Kon. "Doneta je odluka za Beogradski maraton u junu - može se krenuti u pripreme maratona, a za ostalo će se videti, zavisi direktno od situacije, drugih mera - nema nikakvih promena", dodao je. Kaže da je na sednici bilo govora o otvaranju zatvorenih delova restorana i kafića, ali da o tome nije doneta nikakva odluka.

Govoreći o đacima, kaže da je i ranije najavljivano da će učenici krenuti od 19. aprila, a da je uskoro i raspust oko Uskrsa i navodi da se po tom pitanju postupalo baš kako treba.

Na pitanje N1 da li je Krizni štab razmatrao neke mere za predstojeće praznike, kaže da nije bilo reči o tome i da lično ne očekuje da će o tome posebno pričati. „Biće apel svima da se izbegavaju kontakti“, kaže Kon.

Upitan za izjavu ministra zdravlja Zlatibora Lončara koji je, kako je navedeno, na RTS rekao da je Srbija dobila vakcine pre svih, jer je od starta bila uključena u ispitivanja, Kon kaže da to ne zna da odgovori i dodaje: „Ono što ja znam je da nije bilo nikakvih ispitivanja u Srbiji“.

Na pitanje da li se razgovaralo kad će kafići i restorani da rade u zatvorenom, Kon kaže – „razgovaralo se, ali nije doneta nikakva odluka. Ako je pitanje kada – to zavisi od situacije i uglova gledanja. Nisu nam jednaki stvavovi po tom pitanju i verovatno će još oko toga biti razmene mišljenje, dogovora, rasprave“, kaže Kon. Ističe da to zavisi od epidemiološke situacije.

Kon izjavio je da je za vraćanje u normalan način života potrebno da imamo oko tri i po miliona vakcinisanih i da smo „prilično daleko“ od tolikog broja imunizovanih, da nam treba „oko dva i po put više“, nego što je sada.

„Imamo trenutno imunizovanih preko milion. Dato je više od tri miliona vakcina, ljudi koji su primili dve doze je više od milion i dvesta hiljada, a onih koji su primili bilo koju milion i osamsto hiljada“, rekao je Kon, posle sednice Kriznog štaba za borbu protiv korone, čiji je član.

Na sednici su bili premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar prosvete Branko Ružić, ministarka kulture Maja Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, epidemiolog Predrag Kon, infektolog Mijomir Pelemiš, imunolog Srđa Janković i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare