Zarazniji soj virusa već u regionu, u Srbiju stižu Modernina vakcina i novi lek

Vesti 08. nov. 202119:145 komentara
Podeli:

Šta sve uskoro stiže u Srbiju? Sasvim izvesno od utorka je građanima dostupna vakcina "Moderna". Još nepotvrđeno, a prema rečima lekara očekivano, iz susedstva će stići zarazniji delta plus soj koronavirusa. A nakon potpisivanja ugovora sa američkom kompanijom "Fajzer", i prema najavama ministra zdravlja, Srbija će prva dobiti eksperimentalni lek protiv kovida-19. Za to vreme, nepoverljivi pribegavaju alternativnim, protivzakonitim načinima lečenja.

Bar deset odsto zaraznija varijanta koronavirusa već je u regionu, upozoravaju lekari iz Kriznog štaba. Epidemiolog Predrag Đurić za N1 kaže da se, prema do sada dostupnim podacima, čini da delta plus soj ne izaziva teže kliničke slike od delta soja.

„Ako se setimo i sa britanskim sojem i sa delta sojem, prvobitne informacije su možda sugerisale i ozbiljniju kliničku sliku, ali tek kada se nakupio veliki broj podataka, odnosno broj podataka o velikom broju pacijenata, bolesnika, mogli smo sa sigurošću da opišemo, okarakterišemo ovaj virus. Za sada se takođe čini da vakcinacija, koja je do sada bila prisutna, deluje efikasno i protiv delta plus soja, opet treba imati u vidu ograničenost podataka i ograničenost istraživanja koja dolaze iz zapadnih zemalja“, kaže epidemiolog Đurić.

Povezane vesti:

Poljska donacija Srbiji od 200.000 doza vakcine Moderna distribuira se vakcinalnim punktovima i od utorka će biti dostupna građanima kao peta opcija. Dok insistira na prevenciji zaraze, ministar zdravlja saopštava da je sa američkom kompanijom „Fajzer“ potpisao ugovor o nabavci eksperimentalnog leka protiv kovida.

„Mi smo, mogu da vas obavestim, danas treća zemlja u svetu koja je potpisala ugovor, odnosno dogovorila sa Fajzerom i prvi ćemo imati taj lek koji ima 89 odsto uspešnosti za izbegavanje bolničkog lečenja, težih komplikacija“, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Iz kovid bolnica poruke da se kapaciteti popunjavaju zaraženima koji se leče „na svoju ruku“ i nabavljaju lek Ivermektin, koji se primarno koristi za lečenje životinja. Lekarska komora Srbije već je pokrenula postupak pred Sudom časti protiv 18 lekara, a ministar zdravlja kaže da je inspekcija intervenisala i u apotekama gde su se nabavljali neregistrovani lekovi, poput Ivermektina.

Do traženja alternativa u lečenju dovela je sumnja u vakcine, kažu u Udruženju za zaštitu prava pacijenata na savesno lečenje „Help“.

„Smatram da državni organi, koji su bili dužni da građanima objasne zapravo na koji način treba da se leče od kovida-19, da im predoče šta znači vakcinacija, a šta ako neko nije vakcinisan, nije dovoljno urađeno. I to neko moljakanje po sredstvima javnog informisanja, pozvanje građana, mislim da nije apsolutno dovoljno i da je moglo mnogo više da se uradi“, smatra Sanja Hadži Borjanov iz Udruženje za zaštitu prava pacijenata na savesno lečenje „Help“.

Sagovornica N1 smatra da lekari ne bi smeli da se oglašavaju ni u vezi sa vakcinama, ukoliko ne nude neko bolje rešenje, kojeg za sada nema.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar