Zapušteni kanali i nemar učinili poplave na jugu razornijim

Vesti 13. jan. 202119:2021 komentara
Podeli:

Na jugu Srbije - vanredna situacija. Nabujala Nišava stvorila je probleme čije posledice danima otklanjaju stanovnici mnogih naselja duž čitavog njenog toka. Ova reka pretvorila se u bujicu punu stabala i smeća, a juče i danas pretila je da ugrozi i pojedina niška naselja. I ovoga puta poplave na jugu Srbije su pokazale da su zapušteni kanali i nemar među glavnim faktorima koji poplave čine razornijima nego što bi inače bile.

Nema opštine na jugu Srbije gde padavine ove nedelje nisu napravile problem.

Selo Crvena Reka u belopalanačkoj opštini. Deo uz Nišavu, državnu prugu do Sofije i magistralu, stradao je potpuno. Nišava ovde nikada nije pravila ovakve probleme.

„Čim su podigli nivo ovde, ja sam znao da će do ovog da dođe. Napravili su hidrocentralu tu naniže, kod Krupca. Podignut je nivo i voda se završava ovde“, kaže Zoran Krstić iz Crvene Reke.

Povezane vesti

On nije najgore prošao. Kuća suseda još niže, voda u njoj bila je metar. Niko nije upozorio da Nišava buja, pa je sve ostalo unutra. Malo je uspeo da spasi.

„Neke životinje koje su bile tu i neke lične stvari“, kaže Milan Đorđević iz Crvene Reke.

„Teče voda i kroz kuće i kroz dvorište. Napolju je oko metar, a unutra oko 30 santimetara“, kaže Krstić.

Nabujala reka se iz Crvene Reke povlačila čitave noći i dana, a štete u ovom, inače siromašnom kraju su ogromne. Ništa manje nisu u okolini Leskovca, gde zbrajaju hiljade evra, koliko kažu da im je „teška“ šteta. Ni za jedne, ni za druge, nije bilo zvaničnog upozorenja na nepogode.

„Samo policija je bila, bio je i jedan što nam je ponudio pesak i džakove, ako treba. Ponudio ovom što drži ovde kafić, a ja kad sam rekao: ‘Pa, gde je taj pesak?’, on reče – ‘Jel’ ćeš ti da zidaš kuću?’… I ode, sede u džip i ode“, kaže Predrag Stanković iz sela Veliko Trnjane.

Ranije su ovde plavile i podzemne vode posle većih kiša i ulazile im u domove, a posebno ih boli to što im loša ili nedovršena infrastruktura – ponovo uzima i sav poljoprivredni prinos.

„Nama ne treba nikakva druga novčana pomoć niti bilo šta. Treba nam neko da reši taj problem. Ta voda da se reši negde ili da se vidi odakle izlazi“, kaže Stanković.

Izlazi iz kanala, kažu meštani, koji su nepovezani, nedovršeni, a i zapušteni. Puni šuta i smeća. Sve što bacaju im se u ovim situacijama vrati.

„Nije ovo prvi put, svaki put kad bude velika kiša“, kaže Blagoje Janković iz sela Veliko Trnjane.

Zbog velike kiše, i do 80 litara po metru kvadratnom, stanovnici Dimitrovgrada su bez vode u domaćinstvima danima. Nišlije su za dlaku izbegle suve slavine, jer su gotovo sva izvorišta iz kojih se grad snabdeva bila zamućena. Nabujala Nišava, kakvu je retko ko u ovoj kraju ranije video. uplašila je vlasti na ulazu u grad, u blizini jedinog bistrog izvorišta u tom trenutku (utorak). Na izlazu su dežurali stanovnici niškog naselja Medoševac.

„Do tri, pola četiri iza ponoći. Kad smo videli da nivo Nišave opada, ostali su mlađi, a stariji otišli da spavaju“, kaže Igor Stojković, predstavnik Saveta građana u naselju Medoševac.

Trajno rešenje ovde – podizanje visine bedema, ali i kontrola postojećih, jer su mestimično, baš kao ovde, ulegli. Nizvodno prema ušću u Južnu Moravu nisu svi tako dobro prošli. Imanja u Lalincu i sada su pod vodom, pojedini putevi takođe.

Komentari

Vaš komentar