Zaposlena u kancelariji Zaštitnika građana žali se na mobing, on nema komentar

Vesti 29. jul 202119:17 > 20:1346 komentara
Podeli:

Dragana Grabovica, državna službenica zaposlena u instituciji Zaštitnika građana, obratila se televiziji N1 nakon brojnih pisama kojima je već alarmirala različite institucije o neprofesionalnom tretmanu koji doživljava na poslu i odnosu koji prema njoj ima nadređeni zaštitnik građana i njegova zamenica. Cilj joj je da svojim primerom utiče na kolege u javnoj upravi koji proživljavaju slično, da otvoreno progovore o mobingu.

Već 12 godina radi u instituciji Zaštitnika građana, praktično od njenog osnivanja. Pravnica po obrazovanju i po vokaciji, za šest meseci penzionisaće se sa četrdest godina radnog staža. U penziju Dragana Grabovica otići će iz medijskog sektora ove institucije u koji je raspoređena iz odeljenja za prijem građana.

„Moj subjektivni osećaj je da sve što mi se dešava, sve aktivnosti koje se preduzimaju da su usmerene ka cilju koji bi glasio – nisi otišla u 63. godini života kada ti je bio prvi uslov za penziju, uzela si nam ovo mesto. Nisi apsolutno poslušna za sve što se događa i evo sada ćemo mi da pokušamo da ti pomognemo da dobrovoljno odeš“, kaže Grabovica.

Rad u ovoj instituciji započela je kao načelnica za rodnu ravnopravnost i prava osoba sa invaliditetom, zatim prelazi u prijemno odeljenje da bi je aktuelni zaštitnik u maju 2019. godine, na period od šest meseci, postavio za vršiteljku dužnosti pomoćnice generalnog sekretara u Sektoru za prijem građana. Baš u vreme kada joj ističe ovaj mandat, od nadređenog stiže javna pohvala za njen rad na jednom posebnom slučaju.

„Ja ću reći ime te žene, ona radi kod nas u instituciji već dugo, i svaka joj čast i hvala joj – Dragana Grabovica, koja je taj problem rešila za bukvalno dva dana“, rekao je za medije Pašalić.

Tačno četiri meseca kasnije, protiv koleginice koju je prethodno pohvalio, zaštitnik Pašalić pokreće disciplinski postupak i to za rad na funkciji zbog kog je ranije hvaljena. Sumnja se da je nemarno i nesavesno radila tokom 2019. jer nije nadzirala rad koleginice koja u toj godini nije rešila 87 predmeta.

Zaštitnik nije želeo detaljnije o ovome da govori, samo je kratko prokomentarisao.

„Bespredmetno mi je da u medijima komentarišem interni slučaj u svojoj instituciji. Moja vrata su uvek otvorena za sva pitanja i probleme kolega“, kaže.

Neadekvatan odnos prema kolegama, Grabovica je osetila na svojoj koži i to kao državna službenica u instituciji koja postoji da bi štitila prava građana. A uoči disciplinskog postupka, bez kosultacija i obaveštenja o namerama, premeštena je u medijski sektor i direktno zadužena da ovog puta zaista ne radi.

„Vi morate da dobijete godišnje ciljeve u tom odeljenju da biste znali šta radite, jer se svi vrednujemo, od onoga koliko dobro radi odeljenje zavisi od toga koliko dobro radi rukovodilac odeljenja i koliko rade zaposleni u odeljenju“, kaže Grabovica.

N1: Šta su bili vaši ciljevi?

Grabovica: Ne znam, ja nisam dobila ciljeve za odeljenje za medije.

N1: Pa šta ste radili?

Grabovica: Ništa. Ja sam se trudila da pronađem šta bih ja to mogla da radim, pomoć od koleginica, pomoć od zaštitnika građana da mi se pojasni.

N1: Hoćete da kažete da ste godinu i po dana primali platu u medijskom sektoru, a da niste imali dnevni zadatak?

Grabovica: Pa evo možemo to i tako da kažemo. Jedan jedini zadatak za godinu i po dana se imenom i prezimenom odnosio na mene, a jedan imenom i prezimenom na jednu koleginicu iz medijskog i mene. To što sam uradila, nigde se ne pominje ni u oceni, a ne znam ni da li je prihvaćeno kao dobro ili kao loše.

Dragana Grabovica o svojim profesionalnim problemima u poslednjih nekoliko meseci obavestila je brojne institucije od Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, ministarke za ljudska i manjinska prava. Pisala je i predsedniku Narodne skupštine, Odboru za pravosuđe i međunarodnim organizacijama. Na kraju, obratila se medijima, jer od ovih institucija još uvek nije dobila nikakav odgovor.

Komentari

Vaš komentar