Zapalio se mazut u TENT-u B, požar ugašen, nema povređenih

Vesti 26. dec 202118:11 > 18:21 22 komentara
Gledalac N1

Brzom intervencijom zaposlenih u Termoelektrani "Nikola Tesla B“ ugašen je požar na gorioniku mazutnog sistema, koji je izbio jutros oko 04.30.

Kako je RTS-u rečeno, zapalio se mazut na gorioniku broj 21. Požar je ubrzo ugašen angažovanjem svih stručnih službi.

U toku je provera sistema u skladu sa bezbednosnim procedurama kako bi blok B1 u najkraćem roku bio vraćen na mrežu.

Kako su za N1 rekli u TENT-u, u požaru nije bilo povređenih.

A za požar u TENT-u  se saznalo kada je predsednik javno disciplinovao sada već odlazećeg v.d. direktora Elektroprivrede Srbije Milorada Grčića, prilikom posete Zlatiborskom Okrugu. Kako N1 saznaje goreli su gorionici mazuta, požar je ugašen i situacija je pod kontrolom.

Iako je pre deset dana poručio da javnost treba da računa da Milorad Grčić više nije direktor EPS-a, predsednik ga je danas poveo u obilazak Zlatiborskog okruga. A onda smo saznali i za nov problem u najvećoj termoelektrani u zemlji.

Vučić je pitao odlazećeg v.d. direktora EPS:  „Grčiću, što mi nisi javio da si imao manji požar na B1?“ Na to mu je on odgovorio da je požar odmah rešen i da mu nije javio jer nisu hteli da ga opterećuju.

„Znam, ali ne treba ja to da čujem iz Bezbednosno-informativne agencije, već to treba da čujem od tebe“, poručio mu je Vučić.

U noći između 11. i 12. decembra došlo je do iskakanja svih blokova u TENT-u. Kako je navedeno, do kolapsa elektroenergetskog sistema došlo je do velike količine snega koji je pao 12. decembra i mraza. Stručnjaci, međutim, smatraju da sneg nije mogao biti jedini uzrok, već loše upravljanje EPS-om, ali i loš kvalitet uglja koji se u poslednje vreme koristi u TENT-u. Neki stručnjaci su predvideli da će se slične havarije i u budućnosti dešavati u TENT-u.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare