Zakon o referendumu – predsednik ne vidi problem, a od protesta se ne odustaje

Vesti 07. dec. 202119:16 > 19:178 komentara
Podeli:
Izvor: Beta/Milan Obradović

Zakon o referendumu stupio je na snagu, međutim, građani i stručnjaci traže njegovo povlačenje i izmene, aktivisti najvaljuju radikalizaciju protesta, a predsednik ne vidi problem.

Protesti se nastavljaju. Organizatori i dalje stoje iza dva zahteva – povlačenje Zakona o eksproprijaciji i izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Onaj ko je građane pokrenuo, kaže, „ultimativni zahtev“ je promena odredbe o plaćanju takse za narodne inicijative.

„Ovaj zakon podrazumeva takse, što znači da ako predlažete zakon i potrebno vam je 30 hiljada potpisa, vi morate da nađete milion i dvesta hiljada dinara, a istovremeno nije ustanovljena obaveza Narodne skupštine da odluči o tom predlogu zakona“, rekao je Savo Manojlović iz pokreta „Kreni-Promeni“.

POVEZANE VESTI:

Bez potpisa predsednika, ovaj zakon danas ne bi bio na snazi. Pre samo tri dana bio je siguran u njega.

„Ne postoji pritisak pod kojim ću ja da promenim ili povučem Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, za koje mislim da su odlični. Ne postoji, možete samo da me ubijete ili da me pobedite na izborima“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tri dana kasnije, ipak, druga pesma, ali u poznatom aranžmanu.

„Ja nisam video nikakav problem u Zakonu o referendumu, a sad su našli da su takse za narodnu inicijativu problem. Ako je taksa problem, onda, spremni smo da razgovaramo sa svima po tom pitanju. Ako su takse problem, bojim se da je to samo traženje Lajbnicovog dovoljnog razloga“, kaže Vučić.

Sasvim dovoljan razlog mogao bi biti protest i sve su oči sada uprte u Manojlovića, čekajući da čuju koju će on poruku poslati. Ukoliko se zakon ne izmeni do zakazanog referenduma o promeni Ustava, ša će se dogoditi

„Možda (protest bude) i tog 16. Pošto jedan dan nije dovoljan, možda budemo imali dva dana radikalizacije, pa ćemo videti kako će izlaziti ljudi na referendum dok traju protesti po celoj zemlji“, kaže Manojlović.

Bojkot referenduma može da odgovara i opoziciji i vlasti, ali možda ne i građanima, jer promena Ustava na referendumu, koji je raspisan, ostavlja Srbiju na evropskom putu, smatra direktorka Jukoma i dodaje da na prvom mestu građani traže ukidanje bilo kakvog nameta za predlaganje zakona od strane naroda.

„Treba razdvojiti dve vrste referenduma. Jedna je upravo ova koja nam sada kreće, a druga su sva ona pitanja koja nameće vlasti koja želi da potvrdi od strane građana. Građani žele da njihova volja bude dobro artikulisana i zaista izražena i zato traže pre svega cenzus za izlasznost, da bi osigurali da njihova volja ne bude zlouptrebljena“, navodi Katarina Golubović iz Jukoma.

Referendum na kome će se građani izjašnjavati o promeni Ustava zakazan je za 16. januar.

Komentari

Vaš komentar