Zajedno: Što pre konstituisati skupštinu, država bez parlamenta nije država

Vesti 29. jun 202218:062 komentara
Podeli:
Izvor: Zajedno

Politička organizacija "Zajedno" je saopštila da su, na njihovu inicijativu, tokom protekla dva dana obavljeni razgovori sa svim opozicionim političkim strankama i pokretima koji će se naći u parlamentu, samo sa jednim ciljem – da se što pre konstituiše Narodna skupština Republike Srbije.

Kako su naveli u saopštenju, dogovoreno je da se Republičkoj izbornoj komisiji uputi jedan zahtev – „okončanje tromesečnog izbornog procesa i hitno konstituisanje Narodne skupštine, najvažnije institucije države Srbije“.

Pročitajte još

„Kao predstavnici građana, u obavezi smo da izvršavamo narodnu volju i zahtevamo da nam se omogući delovanje u interesu građana i države. Srbija mora imati Narodnu Skupštinu, jer država bez parlamenta nije država. Srbija mora povratiti svoje razorene institucije i konačno profunkcionisati kao demokratsko društvo u kojoj se odluke donose dogovorom i većinskim odlučivanjem a ne pukom voljom jednog čoveka“, istakli su iz „Zajedno“.

Istakli su da je RIK institucija koja je u obavezi je da sprovede izbore u Srbiji i da za to prima novac od građana Srbije. Takođe su izneli zahtev da RIK hitno uputi delegaciju dodatnih kontrolora u Veliki Trnovac i obezbedi poštene izbore na ovom biračkom mestu.

„Trideset devet izabranih narodnih poslanika je podržalo zajednički zahtev Republičkoj izbornoj komisiji da se konačno okonča tromesečni izborni proces i hitno konstituiše Narodna skupština, najvažnija insititucija države Srbije“, poručili su.

Zahtev su potpisali poslanici Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana, Pokreta za preokret, Sindikata Sloga, Srpske koalicije NADA, Koalicije MORAMO – ZAJEDNO, kao i dva predsednička kandidata – Zdravko Ponoš i Biljana Stojković.

„Pitanje, da li će se izbori za srpski parlament konačno završiti i da li će građani dobiti svoje predstavnike u instituciji koja treba da rešava životna pitanja, mora biti iznad svake podele i bezuslovni prioritet u političkom delovanju. Borba za naše institucije se nastavlja, zato pozivamo sve političke činioce da ostave međustranačke sukobe, te zajedno pokažemo građanima da zaista želimo osloboditi Srbiju, kako u parlamentu tako i na ulici ako se ovo gaženje institucija nastavi“, zaključeno je u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar