Zajednički nastup opozicije osta pusta želja, četiri grupe pred delegacijom EP

Vesti 04. maj. 202119:1598 komentara
Podeli:

Razgovori sa predstavnicima Evropskog parlamenta, u okviru međustranačkog dijaloga, nastavljaju se sutra. Deo opozicionih stranaka nije uspeo da se dogovori oko zajedničkog nastupa, pa pred delegaciju EP izlaze u četiri grupacije.

Zajednički nastup opozicije u dijalogu sa evropskim parlamentarcima ostao je samo pusta želja. Narednih dana delagacija EP razgovaraće sa grupom koju čine Stranka Slobode i pravde, Demokratska stranka, PSG, Ne davimo Beograd, drugu grupu čini stranke okupljenje oko SDS Borisa Tadića i Nove stranke, zatim Narodna Stranka i pokret Dveri koji učestvuje i u dijalogu bez posredovanja stranaca. Svima je zajednički cilj, a to su slobodni i pošteni izbori. Do tog cilja stiže se ako mediji, a naročito javni sevis, slobodno i objektivno izveštava. Kroz bolju kontrolu izbornog procesa, glasanje bez pritisaka i ucena, kao i zabranom funkcionerske kampanje.

povezane vesti

N1: I evo, dolazi taj 5. maj kada se sastaje grupacija oko vas sa predstavnicima Evropskog parlamenta, koja su vaša tri osnovna zahteva?

Dragan Đilas: Mediji i pritisak na birače.

U platformama koji su predale, stranke predlažu raziličite puteve do istog cilja. Za pojedina rešenja poput onog o Ministarstvu za spovođenje izbora potrebno je doneti lex specialis, dok recimo grupacija oko SDS predlaže promene u okviru postojećih zakona. Nije postignut dogovor oko broja pregovarača. Narodna stranka veruje da je trebalo da ih bude smo dvoje, kao i da ne bi trebalo sarađivati sa onima koji su na poslednje izbore izašli.

Narodna stranka veruje da je moguće obezbediti „izvesna poboljšanja“ izbornih uslova, jer, kako navodi Vuk Jeremić, „režim sebi ne može da priušti da još jednom održi izbore bez opozicije“.

„Ali da bismo u tome uspeli, ključno je da budemo jedinstveni u spremnosti za novi bojkot ukoliko ne bude realnog napretka, kao i da ta pretnja bude kredibilna. To je jedan od osnovnih razloga što je Narodna stranka bila protiv ’rehabilitacije’ onih koji nisu održali reč datu građanima prošle godine, poput PSG ili bivših šabačkih vlasti“, kaže Jeremić.

O eventualnom bojkotu rano je govoriti i o tome treba da odluči stranka, ali što se njega lično tiče, novi bojkot ne bi imao smisla, kaže lider Dveri Boško Obradović.

„Prvi bojkot je imao smisla, on je pokazao besmisao, ovakvog parlamenta bez opozicije, on je pokazao da nemamo normalne demokratske institucije, drugi bojkot bi već bio bežanje sa megdana, i građani bi nas sa pravom pitali koliko mislite da bojkotuje, narednih deset godina?“

U petak će delegacija EP razgovarati ponovo i sa predsednikom skupštine Ivicom Dačićem. Jedna od tema za razgovor moglo bi da bude i saopšetnje u kome evropski poslanici navode da ih je Dačić obavestio da organizuje odvojene konsultacije sa političkim strankama koje ne žele posredovanje Evropskog parlamenta, kao i da je „otvoreno kako će se rezultati tih konsultacija odnositi na stvarni međupartijski dijalog“ .

Komentari

Vaš komentar