Zahtev Vučiću za uvođenje hrvatskog u službenu upotrebu

Vesti 05. mar. 202120:1927 komentara
Podeli:
Izvor: HNV

Predsednica Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) u Srbiji Jasna Vojnić uputila je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zahtev za uvođenje hrvatskog jezika u službenu upotrebu u Somboru, Apatinu, Baču i na području cele Vojvodine.

Pročitajte još:

„Ohrabrena primenom načela pozitivne diskriminacije na poslednjoj sednici Skupštine grada Subotice, kod izglasavanja izmena koje će jednoj manjinskoj zajednici (bunjevačkoj) omogućiti presedan službene upotrebe jezika kada to zakon izričito ne zahteva, hrvatska zajednica pozdravlja buduće inicijative predstavnika vlasti u ostvarenju istih prava u mestima u kojima u sličnom ili većem procentu žive Hrvati“, navela je Jasna Vojnić u zahtevu.

Ona je precizirala da je reč o Somboru u kojem živi 8,39 odsto Hrvata, kao i opšinama Apatin i Bač u kojima živi 10,42, odnosno 8,39 odsto Hrvata, kao i o celoj Autonomnoj pokrajini Vojvodini.

„Takav presedan primene načela pozitivne diskriminacije predstavlja korak napred prema novoj svesti u kojoj niži postoci više nisu razlog zanemarivanja, već mesto dokazivanja zrelosti društva. HNV unapred pozdravlja buduće napore u afirmisanju položaja šokačkih i bunjevačkih Hrvata, a zahtev je, osim predsedniku (Vučiću), upućen i Gradu Somboru te dvema opštinama“, navela je Jasna Vojnić.

U Hrvatskoj se bunjevački govor smatra dijalektom hrvatskog jezika.

Inicijativa za uvođenje bunjevačkog jezika u službenu upotrebu u Subotici izazvala je reakciju Hrvatske, koja je u utorak uputila Srbiji protestnu notu.

Komentari

Vaš komentar