Zaharova: Vreme je za pritisak na Prištinu da povuče snage sa severa Kosova

Vesti 28. sep 202117:08 5 komentara
Yuri Kadobnov/AFP (arhiva)

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova kazala je da "sa zabrinutošću primećujemo rastuću napetost na Kosovu, izazvanu neodgovornim postupcima vlasti kosovskih Albanaca“. Ona je istakla da je "vreme da se izvrši pritisak na Prištinu da povuče snage sa severa Kosova i spreči da situacija uroni u otvoren sukob".

Priština od 20. septembra efikasno ometa saobraćaj između većinski srpskih severnih oblasti pokrajine i centralnog dela Srbije. Tamo se koncentrišu policijske snage, specijalne snage, oklopna vozila i teško naoružanje. Civili su izloženi nasilju, od kojih su neki žrtve. Nekoliko ljudi je hospitalizovano – ovako direktorka odeljenja za informisanje ruskog ministarstva spoljnih poslova vidi trenutna dešavanja kod Jarinja i Brnjaka, prenosi KoSSev.

Povezane vesti

Rusija ocenjuje da se situacija na severu Kosova pogoršava.

„Danas je očigledno da se događaji razvijaju prema scenariju od lošeg do goreg. Zajednica srpskih opština na Kosovu, čije je stvaranje zamišljeno kao način da zaista garantuje poštovanje prava i interesa Srba iz toga dela, ostaje ‘na papiru’ zbog sabotaže Prištine, koja je krenula putem da uspostavi svoju nepodeljenu kontrolu na teritoriji pokrajine, uz pomoć represivnog aparata samoproglašene kosovske ‘države’. U stvari, ovo znači još jedan talas istiskivanja Srba iz tog dela“, navela je Zaharova u komentaru koji je objavilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Istovremeno, postupci prištinskih stratega ne dobijaju odgovarajuću ocenu ni ukor, ni od Brisela, koji je ovlašćen da pomogne u potrazi za pregovaračkim rešenjem problema između Beograda i Prištine, kao ni od Vašingtona, objašnjava portparolka kako zvanična Moskva sagledava kosovsku krizu.

Odgovornost je na NATO-u i EU da obezbede vladavinu prava, podseća.

„Još jednom naglašavamo: Snage NATO-a za Kosovo i Misija EU za vladavinu prava imaju potrebne mandate da spreče bezakonje, te stoga snose punu odgovornost za zaštitu civila, osiguranje mira i bezbednosti. Vreme je da se izvrši snažan pritisak na administraciju u Prištini kako bi je naterali da povuče snage sa severa Kosova i spreči da situacija uroni u otvoren sukob“, rekla je Zaharova.

U toku je deveti dan blokade puteva kod Jarinja i Brnjaka, a zbog odluke kosovske vlade o uvođenju probnih tablica RKS za vozila sa srpskim registarskim oznakama, uz raspoređivanje specijalnih jedinica i Srba koji blokiraju puteve.

Na Jarinju je u nedelju bio ruski ambasador Bocan Harčenko i izaslanik odbrane general-major Aleksandar Zinčenko „kako bi se lično uverili u aktuelnu situaciju“, i to u pratnji srpskog ministra odbrane Nebojše Stefanovića.

Prethodnih dana glavni naslovi u kosovskim medijima i delu prorežimskih srpskih medija su bili podizanje srpskih aviona nad Jarinjem, dolazak srpskih trupa s druge strane Jarinja, te upravo dolazak ruskog ambasadora na samo Jarinje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare