Zaceljena „duboka rana“ u odnosima srpske i makedonske crkve, otklonjen raskol

Vesti 19. maj. 202219:2612 komentara
Podeli:

Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makednoski Stefan služili su zajedno liturgiju pomirenja u Hramu Svetog save u Beogradu. Tim svečanim činom otklonjen je raskol dve crkve koji je trajao 55 godina. Srpska pravoslavna crkva tumači da se Ohridska arhijepiskopija vratila pod njeno okrilje, uz punu unutrašnju autokefalnost. Pregovori o konačnom statusu Makedonske pravoslavne crkve vodiće se u predstojećim mesecima.

Duboka rana u odnosima srpske i makednoske crkve, nastala 1967, konačno je zaceljena, saopštili su srpski patrijarh i ohridski arhiepiskop vernicima okupljenim u Hramu i oko Hrama Svetog Save.

POVEZANE VESTI:

„Nema poente u razdvajanju. Jedinstvo je nešto što nam treba svima u ovim vrrmenima“.

„Istorijska stvar. Hvala Bogu pa se desilo baš u naše vreme“.

„Vreme je došlo da se sada svi pomire, u vreme ovog ludog rata“.

„Kamo sreće da do toga nikada nije ni dolazilo“, kažu građani.

Pregovori o sporazumu vođeni su mesecima. U jednom delu bili su i tajni. Ishod je odluka Sabora SPC koji konstatuje da će Makedonska pravoslavna crkva imati punu unutrašnju autonomiju i samostalnost, te da će se povesti pregovori o konačnom statusu crkve u Makedoniji.

„Penesite naše pozdrave vašoj crkvi i vašem narodu. Našoj crkvi i našem narodu. Gospod da bude sa nama sada i na mnogo godina. Živeli na mnogo godina“, rekao je patrijarh Porfirije.

„Pokazali smo da smo zajedno i ujedinjeni u veri. Time smo pokazali jedinstvo naše dve crkve. A time i jedinstvo sa svim drugim pomesnim crkvama. Zahvalimo za to milostivom Bogu koji je čuo glasove i molitve naroda i nije nam uskratio svoju dobru volju“, poručio je arhiepiskop Stefan.

Verski analitičar Vladimir Veljković objašnjava da je možda i ključnu ulogu odigrao vaseljenski patrijarh Vartolomej, koji nije primenio ista pravila za ukrajinsku i za makedonsku crkvu.

„Stavovi Vaseljenskog patrijarha su bili da on i ako se umeša u ukrajinski raskol, u makedonski se neće mešati. Makedonska strana je, od kada je vaseljenski patrijarh priznao autokefaliju delu crkve u Ukrajini, pokušala i na toj strani da dobije autokefalnost, ali je zapravo bila upućena na SPC, što je na kraju i prihvatila“, objasnio je Veljković.

Dve crkve već su bile blizu sporazuma 2002. kada je u Nišu ostalo samo da bude potpisan sporazum sličan današnjem. Ali, tada su makedonski političari insistirali da se sveštenstvo MPC povuče iz razgovora.

Komentari

Vaš komentar