Začarani korona krug: Struka apeluje – propuštamo šanse, vraćamo se u paganizam

Vesti 21. sep 202119:16 87 komentara

I dalje imamo visok broj obolelih od koronavirusa, vakcinacija je u zastoju, a lekari upozoravaju da delta soj probija imunitet i kod onih koji su kovid preležali i kod onih koji su se vakcinisali početkom godine. Po zvaničnim podacima približavamo se broju od 5.000 ljudi u bolnicama, a pojedine ponovo prelaze u kovid sistem.

Bili smo rekorderi u broju vakcina i sada smo ponovo rekorderi, ali u broju novoobolelih i u Evropi i u svetu. Novi udar ne posustaje, a građani i dalje ne žele da se zaštite.

„Naše ponašanje vodi ka tome da mi postajemo jedan paganski narod koji se vratio ritualnim običajima, mi imamo svadbe sa 300, 400, 500 ljudi, sa kojih, na žalost, bude po jedan koji teško oboli i završi na respiratoru ili premine. Mi kovidu prinosimo žrtve svesno odlazeći i ne poštujući mere„, kaže Veselin Bojat iz Doma zdravlja u Novom Sadu.

POVEZANE VESTI

Bolnica u Leskovcu ponovo mora da pređe u kovid režim, a to znači da ostali bolesnici opet moraju da čekaju, da će se raditi samo hitne intervencije, a 90 zaraženih je već hospitalizovano.

„Mi smo imali šansu koju nismo iskoristili, period kada je bilo malo obolelih, kada smo imali sve vakcine na raspolaganju. I kao na sportskom terenu – ako propustite jednu šansu, čekate sledeću, onda vam se to obije o glavu“, izjavio je Nebojša Dimitrijević, direktor leskovačke bolnice.

Osim što danima imamo po 7.000 zvanično novoobolelih od kovida-19, i iz Svetske zdravstevene organizacije potvrđuju da je delta soj dominantan u Srbiji, da se brže širi i da će opasnost trajati.

„Svaki dan u Srbiji umre za jedan autobus ljudi. Ako to nije alarm, onda ne znam šta je alarm i ne znam šta će da probudi ljude“, kaže direktor SZO u Srbiji Marijan Ivanuša.

Krizni štab za sada ne reaguje, a državni sekretar ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek najavljuje kovid propusnice koje su, kako kaže, spremne i koje će dobiti vakcinisani građani.

„Mi se odlaganjem vakcinacije vrtimo u jednom začaranom krugu. Ono što mene plaši iskreno, to je što sami produžavamo opstanak virusa koji mutira omogućava pojavu novih sojeva“, tvrdi Đerlek.

Virusolozi ponovo poručuju: imunitet nakon preležane korone nije dugotrajan, infekcija se vraća kod onih koji su je preležali a sada probija i kod onih koji su vakcinisani među prvima, jer ni taj imunitet nije trajan.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare