Zabrinutost i neizvesnost oko Kosova ostaju i posle „najvažnijeg“ sastanka

Vesti 10. nov 202219:1347 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti borave u Parizu, na poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona. Iako se činilo da će učešće na Mirovnom forum biti prilika da se spuste tenzije nakon izlaska Srba iz institucija Kosova, neizvesno je da li će Vučić i Kurti sesti za isti sto.

Pročitajte još:

Sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom je predsednik Srbije, kako kaže, imao jedan od najvažnijih sastanaka ali postoje stvari o kojima ne može da govori.

„Nije sve za javnost uvek“, rekao Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Makronu je kaže predao sva dokumenta koja predstavljaju stavove Srbije i frustraciju naroda na Kosovu kada neko deset godina nešto ne ispuni. Ponavlja zahteve za povratak Srba u institucije – Zajednica srpskih opština i ukidanje odluke o tablicama.

Dok javnost o sadržaju francusko nemačkog plana spekuliše, predsednik na pitanje o mogućnosti da Zajednica srpskih opština bude deo tog plana odgovara: „Jeste vi čuli da smo mi odgovorili non pejperom na non pejper? Pa kako mislite da nam neko stavlja nešto što treba da dobijemo u nekakav zaključni sporazum, a to je trebalo da bude poštovano prvim sporazumom. Mi smo mali, mi smo slabi, nisam ja naročito ni pametan, a nisam vala ni idiot. Nemoj da pravite od svog rukovodstva idiote. Nema ništa od tog posla“.

I pored dobrog sastanka nije optimističan po pitanju odnosa sa Prištinom, a izgleda ni po pitanju sastanka sa Kosovskih premijerom Aljbinom Kurtijem koji je ranije tu mogućnost najavio.

„Postojala je ali… ja sam pitao… uvek sam spreman, ali… ne verujem da će ga biti“, rekao je Vučić.

Za razvoj događaja na Kosovu je kaže zabrinut. Zabrinutost je reč koja stiže sa raznih adresa ovih dana.

„I Evropljani i Amerikanci po svaku cenu hoće da spreče dalje zaoštravanje. U Evropskoj uniji jako, jako sumnjaju da stvari mogu iskočiti iz neke kolotečine i legalnog koloseka, kaže Dragan Blagojević“, dugogodišnji izveštač agencije Beta iz Brisela.

Rešenja za sada nema na pomolu. Blagojević pojašnjava da je prema njegovom mišljenju francusko-nemački predlog otvoren za mogućnost usaglašavanja.

„Jedna strana sigurno odbija, a to je Aljbin Kruti a druga strana, Beograd, kaže mi ne možemo da pravimo kuću od krova. Kako sad naći rešenje, gde će tu moći nešto da se uradi. A Evropljani i Amerikanci misle da može, oni su uvereni da može. Na osnovu tog papira na stolu da može da se uradi ali naravno ako nema političke volje, rešenosti obe strane, jako teško“, objašnjava Blagojević.

Poslednji dokument za koji, mediji koji su ga objavili, tvrde da je francusko-nemački predlog, ima značajne sličnosti sa ugovorom dve Nemačke. Autentičnost napisanog za sada nije potvrđena.

Komentari

Vaš komentar