„Zaboravljena deca Srbije“: Čeka se reakcija države, samo nadzor – nije dovoljan

Vesti 01. jul 202119:08 > 19:34 33 komentara

Zašto su deca i mladi sa smetanjama u razvoju, osim na marginama društva, na samim marginama i institucija - ta tema ponovo je pokrenuta pošto je Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom objavila rezultate svog istraživanja. Ministarstvo za socijalna pitanja prvo je navode iz izveštaja odbacilo, ali je docnije odlučilo da formira stručni tim za rešavanje problema. A nevladine organizacije napominju da sam nadzor neće biti dovoljan.

 

Povezano:

Izveštaj „Zaboravljena deca Srbije“ o sistemskom i dugogodišnjem zanemarivanju, pa i mučenju dece u ustanovama socijalne zaštite širom zemlje, javnost je šokirao, Ministarstvo za socijalu naveo na defanzivu.

Saopštilo je da se radi o paušalnim tvrdnjama koje služe za urušavanje postojećeg sistema i zahtevalo dokaze.

“Dokazi su u izveštaju, mi smo sve detaljno opisali, kada je reč o poverljivim podacima, mi smo ministarstvu dostavili listu ustanova, s obzirom na to da mi u izveštaju nismo otkrivali nazive ustanova. Imamo svoju dokumentaciju, iako fotografije nismo objavljivali, mi smo sve dokumentovali”, naglašava Dragana Ćirić Milovanović iz Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom.

Da navedeno stanje nije novo, dokazuju i raniji video zapisi, kao na primer američkog NBC-ja koji je još 2008. godine zabeležio traumatične prizore u srpskim ustanovama, opisane u izveštaju.

“Na hiljade odraslih i dece su stalno smešteni u prihvatnim zgrada i malaksaju u istim sobama i metalnim kolevkama, dan za danom”, navedeno je u NBC-jevom dokumentarcu.

Da se situacija nije promenila svedoče roditelji štićenika…

“Pogledajte… To su poslednje fotografije koje sam dobio”, pokazuje Dragan Miljević, otac jednog od štićenika fotografiju ispod:

Nova S

Na pitanje da bi one trebalo da budu objavljene zbog zaštite dostojanstva, kaže: “Što se tiče mene, ja bih voleo da objavite”.

Ćirić Milovanović objašnjava da je sa ministarkom Darijom Kisić Tepavčević ipak juče dogovoreno da se osnuje stručni tim koji će da proveri navode iz izveštaja.

Ali sve i da se nepravilnosti uklone, da li je to dovoljno? U Centru za prava deteta smatraju da nije i preporučuju zatvaranje spornih ustanova i premeštanje onih kojima treba zdravstvena nega u zdravstvene.

“Ako nekome ne treba tako produžena zdravstvena nega, ne postoji nijedan razlog da ta osoba ne bude smeštena, bez obzira kog uzrasta, u neko okruženje koje liči na porodicu, gde se o njoj može brinuti na drugačiji i kvalitetniji način”, naglašava Marija Petrović iz Centra za prava deteta.

Izveštaj je podsetio na slučajeve zanemarivanja iz prošlosti, do sada nerasvetljene potpuno.

Tako je, na primer, štićenica doma u Tutinu 2013. nestala, pa ubrzo pronađena u 200 kilometra udaljenom Čačku. Nedugo potom njen sustanar poginuo je skočivši sa trećeg sprata, dok se 2019. u istoj ustanovi jedna devojka ugušila hranom.

A kada govori o ovoj temi upravo na prošlost se poziva predsednik Srbije, tačnije – na prethodnike.

Užasnut sam slikama koje sam iz perioda vlasti Dragana Đilasa, Marinike Tepić, Vuka Jeremića… Te slike su jezive. A ako se te stvari nisu popravile, onda je to na sramotu i našem nadležnom ministarstvu i svim ljudima koji to nisu uradili“, rekao je ranije danas Aleksandar Vučić.

Obećava predsednik da će se lično angažovati po ovom pitanju i ako treba, posetiće svaki dom jer, kako naglašava, nema ništa bitnije od naše dece.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare