Za ulazak na Kosovo od danas potrebne dve doze vakcine protiv kovida

Vesti 03. jan 202211:25 16 komentara
Jarinje, Kosovo, administrativni prelaz, granični prelaz, skidanje tablica, policija skida tablice, srpske tablice 11
N1/arhiva

Za ulazak na Kosovo od danas je potrebno da svaki građanin poseduje potvrdu o imunizaciji sa dve doze vakcine protiv kovida.

Kosovska vlada uvela je još 6. decembra novi set mera u borbi protiv koronavirusa, prenosi KoSSev.

Novim merama naloženo je da je sve do 3. januara ulazak moguć uz dokaz o vakcinaciji sa dve doze, ili sa negativnim PCR testom, ne starijim od 48 sati, ali uz potvrdu o jednoj dozi vakcine – ne starijoj od četiri nedelje, ili potvrdom o jednoj dozi vakcine, zajedno sa dokazom da je osoba preležala kovid-19 (pozitivni PCR test ne raniji od 21 dana i ne stariji od 180 dana).

Međutim, u sklopu novih mera, vlada je odlučila da će sva lica koja ulaze na Kosovo od 3. januara, pa nadalje, morati da imaju dokaz o vakcinaciji sa dve doze.

„Od dana 3. januara 2022, za sva lica koja ulaze na teritoriju Republike Kosovo važiće samo dokaz prema tački 2.1 ove odluke – potvrda o vakcinaciji za kompletnu (dve doze) vakcinaciju protiv kovida-19“, navodi se u odluci kosovske vlade.

Tada je saopšteno i da će građanima Kosova, kao i licima sa privremenom ili stalnom dozvolom boravka na Kosovu, biti omogućeno da se vakcinišu od strane mobilnih ekipa na aerodromu – za one koji ulaze vazdušnim putem i na prelazima Vrbnica, Merdare, Bela zemlja i Đeneral Janković – koji idu kopnenim putem.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare