Za sada bez komentara na tajni snimak, na Merdaru – dugo čekanje kamiona

Situacija na prelazima Jarinje i Brnjak na severu Kosova ista je i četvrti dan blokade magistralnog puta Raška-Kosovska Mitrovica, pošto su kosovske vlasti rasporedile pripadnike specijalnih snaga kako bi sprovodili meru reciprociteta kojom su vlasnici automobila srpskih registarskih tablica u obavezi da ih zamene privremenim, javlja reporter N1 sa mesta događaja. Na prelazu Merdare je sve mirno, ali, uprkos povećanom broju radnika i stavljanju u pogon šest traka, kamioni sa robom dugo čekaju.

„Sve je nepromenjeno, pripadnici specijalne kosovske policije nalaze se nedaleko od prelaza Jarinje, a nedaleko odatle počinje kolona kamiona. Srbi sa severa Kosova se smenjuju na barikadama, tu su 24 sata, možda ih ima nešto manje u odnosu na prvi i drugi dan, ali su tu“, navodi reporter N1.

Povezane vesti

On dodaje da je sve veći broj putnika koji prolaze tuda, „oni to moraju da učine pešice“.

O situaciji na prelazu Brnjak kaže da je i dalje zatvoren, ali navodi, kako nezvanično saznaje, da se danas „dogodio jedan veći incident – trojica Srba su imala incident sa kosovskom policijom, jedan od njih je dobio teže povrede“, dodajući da se još ne zna uzrok.

Na pitanje da li je neko komentarisao tajni snimak televizije Klan Kosova razgovora pripadnika specijalnih jedinica kosovske policije i političara sa severa Kosova u Zubinom Potoku, on kaže da je „zanimljivo da taj snimak do sada niko nije komentarisao“, a da neki nisu ni znali da se to dogodilo.

Dodaje da su na prelazu sve vreme prisutni predstavnici Srpske liste.

Na prelazu Merdare, kako javlja reporterka N1, sve je mirno i neometano, a da bi se smanjile gužve povećan je broj radnika na prelazu i u pogonu je šest traka. Navodi da građani za novonastalu situaciju krive politiku.

Na pitanje da li ima zastoja kamiona sa robom iz centralne Srbije, ona kaže da se zbog velikog opterećenja može primetiti veći dolazak kamiona koji prevoze robu, kao i da je za njih čekanje dugo. Kako dodaje, vozač jednog kamiona je ekipi N1 rekao da na tom prelazu čeka od juče u 17 časova.

Upitana da li ima reakcija iz Prištine na najnovije pozive EU da se spuste tenzije, reporterka N1 kaže da će prema izjavama kosovskog premijera Aljbina Kurtija Priština nastojati da održi na snazi meru reciprociteta o tablicama, mada je Kurti dao signale da će ukinuti tu meru ako i Srbija učini isto. Dodaje da vlada iz Prištine navodi i da je spremna da pregovara, ali optužuje Beograd da je on taj koji to ne želi.

Prema njenim rečima, Kurti je taj stav preneo specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku i visokom predstavniku Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelu, ali da izgleda nije bilo spremnosti od strane Beograda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija neće nastaviti pregovore sa Prištinom sve dok ona ne povuče trupe policije sa severa Kosova i situacija se ne vrati u pređašnje stanje.

A evropski dopisnik N1 podseća da je Borel u sinoćnjom saopštenju pozvao na hitnu deeskalaciju, ističući da su sporazumi koje su do sada postigle dve strane validni i obavezujući.

Prema njegovim rečima, rešenje je u dijalogu dve strane za istim stolom u Briselu.

A povodom predloga sastanka Kurtija i Vučića u Briselu, dopisnik N1 kaže da ništa nije mogao zvanično da sazna, jer je služba za spoljne poslove EU netransparentna, ukazujući da smo o pozivu za sastanak saznali od lidera sa Balkana, ali da, pod ovim okolnostima, do njega najverovatnije neće doći.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare