Za propast javnog preduzeća „krivi radnici“, a direktor ide – u fotelju novog

Vesti 15. sep 202222:3936 komentara
Izvor: N1/arhiva

Lokalna vlast u Prokuplju odlučila je da do kraja meseca ugasi jedino javno-komunalno preduzeće. Za propast okrivljuje - radnike. Međutim, kada se odlučivalo o rukovodiocu novoformiranog JKP-a za vodovod, gradonačelnik Milan Aranđelović postavio je istog čoveka koji je upravljao firmom koju gase. Sastanak 105 radnika, koje novo preduzeće ne preuzima, sa lokalnim funkcionerima, trajao je pet sati, prisustvovalo je i dvoje opozicionih poslanika, ali ne i mediji.

Po završetku sastanka gradonačelnika i predstavnika lokalnih vlasti sa radnicima preduzeća „Hammeum“, koje je do nedavno bilo jedino komunalno preduzeće dok nije rasparčano na tri, od kojih će jedno biti koncesionar privredno preduzeće, koje je, kako kažu radnici, povezano sa Beogradom na vodi, zaključak je sledeći – da je problem u radnicima. Odnosno, da su radnici, njih nešto više od 250, krivi zbog toga što je preduzeće došlo u situaciju da bude ugašeno.

POVEZANE VESTI

„Ovo je jedinstven slučaj, bar ja nisam tako nešto videla, da se javno prizna da je rukovodstvo firme godinama unazad loše, a da zbog toga stradaju radnici. Jedan od tih loših direktora je sada čak unapređen i on je novi direktor nove firme Vodovod i kanalizacije“, izjavila je nakon sastanka Jelena Milošević, narodna poslanica iz SSP-a.

„Koncesionar, to je čovek bez emocija koga zanimaju pare. On je došao u Prokuplje ne da pomogne građanima, nego da zaradi pare. On je došao ne da čisti ulice, nego da naplaćuje parking. On je došao da radi druge stvari koje su isplative. U Srbiji za kratko vreme vi možete od neposrednog biznisa sa državnim preduzećima ili opštinom da zaradite toliko para kao da ste bili kapiten Mančester junajteda“, mišljenja je Nenad Mitrović, narodni poslanik iz DS-a.

Gradonačelnik nije dozvolio novinarima da prisustvuju sastanku. Nekima je obećao da će dati izjave po završetku istog, ali posle pet sati provedenih u skupštinskoj sali, rekao je da će poslati saopštenje.

„Nisu se izjasnili koji su to bili kriterijumi po kojima su oni birali zaposlene za novoformirano preduzeće ‘Vodovod’. Mi smo tražili odgovornost direktora koji je bio na čelu, koji je mendžer preduzeća i koji je odgovoran za loše poslovanje“, kazala je Ljiljana Mićaković, radnica JKP Hammeum u Prokuplju.

Javno-komunalno preduzeće koje će se baviti vodovodom registrovano je 5. septembra u APR-u. Kako će ono funkcionisati sa radnicima, koji po gradskoj vlasti – ne valjaju, i sa direktorom koji nije bio dobar, a postavljen je na čelo novog, videće se u narednom periodu.

Komentari

Vaš komentar