Za nekoliko nedelja šest havarija u EPS-u, šta je sledeće?

Vesti 11. jan. 202219:3953 komentara
Podeli:

Sinoć je više od 20 vatrogasaca satima gasilo jedan od najbitnijih bagera na kopu "Kolubare", plaćen skoro 19 miliona evra. Šesta je to havarija u Elektroprivredi Srbije za poslednjih nekoliko nedelja, a požar nije zahvatio samo mehanizaciju - "preneo se" i na već narušene odnose među vladajućima. Razmenjuju se optužbe, najavljuju rešenja i popravke, a za to vreme lebdi pitanje - šta je sledeće?

Nije prošlo ni puna 24 sata od optužbe Srpske radikalne stranke da zbog ministarke Zorane Mihajlović preti nova energetska kriza, a u rudarskom basenu Kolubara opet je buknula vatra.

Povezane vesti

Na Zapadnom polju Tamnave, inače najvažnijem površinskom kopu obrenovačke Termoelektrane, zapalio se veliki bager odlagač.

U ministarku je prst uperio i njen stranački kolega Vladimir Đukanović.

"Hoće li Tužilaštvo uhapsiti nekog za učestale havarije na Kolubari? Ima li neke istrage? Hoće li ministarka podneti ostavku ili Vlada da zatraži njeno razrešenje? Gde se izgubila reč odgovornost?", pita Đukanović.

Mihajlović priznaje - svako malo dešavaju se problemi, rešavaju kratkoročno, ali ne nastaju zato što neko nije radio mesec dana.

"Nego su se desile i dešavaju zbog toga što neko godinama nije na pravi način planirao, nije održavao, nije investirao, nije rukovodio i tako dalje, da sad ne nabrajam milion stvari koje su rezultirale, evo, i ovom havarijom koja se desila", kaže ona.

Analitičari kao odgovorno vide ministarstvo, ali pre svega rukovodstvo Elektroprivrde koje vodi v.d. direktora Milorad Grčić. Neki misle i da je Grčić već pripremio korvertiranu ostavku.

"Ali da bi je on podneo, prvenstveno mora da dobije odobrenje od predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji odlučuje o tome kad će ko da tu korvertiranu ostavku da", ističe novinar Danasa Gojko Vlaović.

"Kupujte sveće, kupujte lampe. Grčić je i dalje direktor, a preti nam nova zima. Raspada se sistem vidimo. Jednog trenutka je to moralo da se desi. Vidi se da im se može, ali ne mogu dokle hoće", ističe predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

Stradala je skupa oprema, nabavljena 2017. godine, i sistem će funkcinisati otežano, objašnjava stručnjak za energetiku Željko Marković.

"Ovaj slučaj neće uticati trenutno na proizvodnju električne energije, ali na duži rok, ako bude trebalo dosta vremena da se popravi verovatno hoće", navodi Željko Marković, stručnjak za energetiku.

Iz EPS-a poručuju da se oprema sanira.

"Ugljeni bageri neće osetiti ovaj zastoj, našli smo već alternativna rešenja, tako da ugalj će se nesmetano otkopavati i voziti ka termoelektrani Obrenovac", kaže direktor "Kolubare" Srđan Alimpijević.

Plamen od 20 metara stavljen je pod kontrolu sinoć, oko jedan sat sat iza ponoći. Kako je do njega došlo, za sad nije poznato, kao ni kolika je šteta.

Komentari

Vaš komentar