Za ministra sve pod kontrolom, prosvetari kažu – nastava „između štapa i kanapa“

Vesti 27. sep. 202119:2417 komentara
Podeli:

Iako iz nedelje u nedlju pojedine škole prelaze na onlajn ili kombinovanu nastavu, ima i onih koje su se vratile uobičajenom načinu rada. Ministar Branko Ružić tvrdi da situacija nije alarmantna i da se virusi ne šire u školama, već da "dolaze spolja." Za to vreme zaposleni u prosveti upozoravaju da je među njima i đacima sve više zaraženih i da se nastava održava - između štapa i kanapa.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije pojedine škole su iz zelene zone – prešle u narandžastu ili crvenu. Srednjoškolci u Ivanjici, Novom Pazaru i Užicu nastavu prate onlajn, dok je kombinovani model trenutno aktuelan u 22 grada i opštine. Bez obzira na to, resorni ministar uverava da je situacija pod kontrolom.

Povezane vesti

„Što se tiče zaraženih učenika taj broj ne prelazi 1,4 odsto, što se tiče zaposlenih – to je negde 1,8, brojke koje ni na koji način ne govore o alarmantnoj situaciji, virus i ukoliko se pojavi, on se pojavljuje spolja“, kaže Branko Ružić.

Ministar kaže i da su se pojedine škole vratile uobičajenom načinu rada i da obrazovni sistem nije mesto gde se virus širi. Međutim, oni koji rade u prosveti navode da je ministar Branko Ružić – u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju previše optimističan.

„Epidemiološka situacija u školama je zabrinjavajuća, kako za nastavnike, tako i za roditelje i deca su na neki način uplašena – veliki broj dece dolazi zaraženo, pa širi zarazu među njima, veliki broj nastavnika dolazi zaraženo, pa onda i tu širi kovid 19, vrlo je teško organizovati nastavu – nastava se održava između štapa i kanapa“, kaže Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže da je pandemija uzela maha i da su škole zbog prenošenja virusa posebno ugrožene.

„Ja sam sve vreme bio za to da škola ako je ikako moguće normalno funkcioniše, ali uz sve mere opreza i zbog toga sam ranije pominjao da treba da se izvrši razuman pritisak na prosvetne radnike da se sami vakcinišu“, kaže Radovanović.

Predstavnici pojedinih prosvetnih sindikata apeluju na nadležne da što pre preduzmu konkretne mere, kako sve škole ne bi prešle na onlajn nastavu, što se dogodilo prošle godine.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar