Za Miketića konsultacije predstava, Đurđević – izborni proces nije švedski sto

Vesti 14. jul 202210:57 > 11:0038 komentara
Izvor: N1

Predsednica srpske stranke "Zavetnici" Milica Đurđević Stamenkovski i Đorđe Miketić iz koalicije "Moramo" oprečnih su stavova o odlasku na konsultacije o formiranju vlade kod predsednika. Dok Đurđević Stamenkovski kaže da "izborni proces ne možete tretirati kao švedski sto i uzimati samo šta vam se dopada", Miketić kaže da "upravo jer poštuju Ustav i procedure ne idu na konsultacije".

Đurđević Stamenkovski kaže da će Zavetnici sutra u 11.30h razgovarati na Andrićevom vencu.

„Mi nismo dovodili u pitanje naš sastanak sa predsednikom republike, jer smatramo da je neophodno da, ukoliko ste akter političkog života i učesnik izbornog procesa, morate da poštujete sve zakonske i ustavne procedure, ne možete da nastupate tako što ćete izborni proces tretirati kao švedski sto i uzimati samo šta vam se dopada“, kaže ona.

Činjenica je, dodaje, da je predsednik izabran odlukom građana.

„Mi možemo sa tim da se slažemo ili ne, činjenica je da je njegova ustavna obaveza da nas pozove. Stiče se utisak da neko njemu radi dobar marketing, jer se čini da nam on čini uslugu što nas je pozvao i da je napravio presedan i izašao nam u susret, a nije, njegova ustavna obaveza je da nas pozove i razgovara sa nama. Kao što je naša obaveza da bez obzira da li ćemo učestvovati u vlasti ili ne, da tamo zastupano principe i interese koje smo kandidovali i za koje smo dobili poverenje građana na prethodnim izborima i to je motiv našeg odaziva na konsultacije“, kaže ona.

Kako je rekla, predočiće svoju programsku platformu, konstatovati da nemaju parlamentarnu većinu, što je neka procedura i nastaviti, kaže, da „argumentovanom kritikom utiču na rad vlade i doprinose nekom zrelijem političkom životu u Srbiji“.

Pročitajte još

„Ne znam kako smo stigli do toga da je reč konstruktivno nešto pežorativno i nešto što umanjuje nečiji opozicioni karakter. Ja mislim da svaki čovek treba da bude konstruktivan kada nastupa u težnji da sačuva državni i nacionalni interes. Nas građani nisu poslali tamo da bismo nešto minirali, sabotirali, bojkotovali, nas su građani izabrali da bismo doneli jedno osveženje u politički život. Ne slažemo se sa politikom aktuelnog predsednika i vladajuće koalicije, ali poštujemo integirtet institucije“, kaže ona.

Miketić kaže da „upravo jer poštuju Ustav i procedure ne idu na konsultacije“.

„Mi nismo formirana Skupština, mi smo dobili od RIK da ćemo biti poslanici, tek treba da se konstituiše, ne postoji razlog da idemo kod Vučića. Kad se konstituiše Skupština, onda se ide nja konsultacije. Ovo je medijska farska, mi u tome ne želimo da učestvujemo, nas zanima život, a ne medijsko predstavljanje“, ističe on.

Čitava se tema podigla, kaže, ko će ići, a ko ne.

„Onog momenta kad se konstituiše parlament, kada se stvori većina, onda taj ode kod predsednika na razgovor, onda dobije mandat za sastav vlade, tako je to izgledamo kod nas do pre neku godinu. Nas zanima život, a u ovoj predstavi zaista niko ne treba da učestvuje“, kaže Miketić.

Đurđević Stamenkovski kaže da su bili poprilično decidni u svom stavu da će biti državotvorna opozicija.

„Nećemo biti deo Vlade. Sama kadrovska selekcija i programska platforma i dosadašnja politička praksa vladajuće koalicije nije nešto u čemu prepoznajemo prostor za svoj angažman. Da li smo saglasni sa tim da je trebalo sačekati konstituisanje parlamenta, da, ali to nije dovoljan argument da se ne bi išlo na konsultacije“, smatra ona.

Miketić ističe da „građani vape za institucijama“.

„Tamo se rešavaju životni problemi. Ili blokada Gazele ili kod predsednika, to su jedine dve institucije gde očajni ljudi mogu da se obrate. Ja uopšte ne razmišljam lično ko će biti član Vlade, to je mnogo manje bitno, mi smo zaista u problematičnom trenutku, moramo da se pripremimo za zimu, ali je sledeći problem – gde to da radimo“, pita on.

Đurđević Stamenkovski je sigurna da će vlast „izbegavati suočavanje s parlamentarnom strukturom i da će gledati da stave parlament po strani jer više ne izgleda kao glavni odbor SNS“.

„Mislim da će se u samom sastavu Vlade, kada su neka personalna rešenja u pitanju, izvršiti neke kozmetičke promene. Samo će se zameniti mesta – neki ministri će postati ambasadori, a neki ambasadori ministri. Ozbiljan problem je što nam je postalo irelevantno ko će postati ministar. Dijagnoza srpske političke scene, nama nije važno ko će biti ministar pobogu, svojevremeno je reč ministar nešto značila. Kada smo mi poslednji put gledali neku konferenciju na kojoj ministri predočavaju svoj rad, to se sve svodi na prezentaciju jednog čoveka. To su sve stvari koje mi otvoreno kritikujemo“, kaže ona.

Miketić kaže da „dok god mi imamo situaciju da nam se baci neka koska, iza toga se dešava neka pljačka“.

Komentari

Vaš komentar