Za dobrotvorne svrhe od dijaspore u Srbiju stiglo 4,25 miliona dolara

Vesti 02. mar. 202120:364 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Za dobrotvorne svrhe u Srbiji od dijaspore je prošle godine stiglo 4,25 miliona dolara, saopštila je Fondacija Ana i Vlade Divac.

Istraživanje je pokazalo su da je 46 odsto donacija – 1,95 miliona dolara, dato za borbu protiv epidemije, a 54 odsto – 2,3 miliona dolara za smanjenje siromaštva i druge vrste lečenja, kao i u ostale svrhe.

Najviše novčanih donacija tokom 2020. godine došlo je od dijaspore u Nemačkoj – skoro 40 odsto, zatim u Kanadi 24 odsto i u SAD 19 odsto.

To pokazuju podaci iz istraživanja organizacije Catalyst Balkans, koje je predstavljeno na panel-diskusiji „Filantropija nema granice“, u organizaciji Fondacije Ana i Vlade Divac uz podršku Američke agencije za medjunarodni razvoj (USAID).

Zahvaljujući tim donacijama, investirano je u izgradnju ili renoviranje bolnica širom zemlje, a posebno u Tutinu, Kragujevcu, Kruševcu, Novom Pazaru, Prijepolju i Valjevu.

„Mi smo iz dijaspore ;počeli da pružamo podršku i organizujemo pomoć za našu zemlju, a danas, kada nam je baza u Srbiji, imamo ogromnu podršku naših ljudi iz dijapsore“, rekao je nekadašnji košarkaš Vlade Divac, osnivač Fondacije.

Prvi dan panela „Filantropija nema granice“ okupio je više od 130 učesnika iz Srbije, SAD, Austrije, Holandije, Finske, Francuske, Kanade, Velike Britanije i Bosne i Hercegovine, koji su razgovarali o saradnji neprofitnih organizacija sa srpskom dijasporom.

Komentari

Vaš komentar