Za Baljka dolazak Vasiljević afirmacija cenzure na FDU, kolege kažu – nemoguće

Vesti 08. dec 202119:24 > 19:269 komentara
Podeli:

Imenovanje Suzane Vasiljević na mesto članice Saveta Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) je provokacija, kaže reditelj i profesor na FDU Janko Baljak. Zbog toga je podneo ostavku na mesto člana Senata Univerziteta umetnosti i Umetničkog veća Fakulteta. Janko Baljak dolazak Suzane Vasiljević tumači kao disciplinovanje institucija kulture, dok njegove kolege poručuju da to nije moguće. Suzana Vasiljević za N1 to danas nije želela da komentariše.

Uvek je uz predsednika, ređe možete da je vidite, ali je često čujete…

Povezane vesti

Glas savetnice predsednika za medije Suzane Vasiljević čuće se ubuduće i u Savetu Fakulteta dramskih umetnosti. U to telo ušla je kao predstavnica Vlade, koja ima pravo na svoje članove. Zbog toga je, međutim, iz svih tela na Fakultetu i Univerzitetu umetnosti istupio reditelj Janko Baljak. Izbor Vasiljevićeve za njega je provokacija.

„Zašto ona a ne neko drugi, ovo je kao da ste dobili kaznu preteću pred zatvaranje fakulteta“, pita Baljak.

„Osoba koja se poslednjih godina legitimisala za nešto što je, uz rizik da zvučim grubo, jeste jedna prljava propagandistička propaganda koju smo viđali u prethodnim režimima“, naglasio je on.

Predsednikova savetnica je, prema dostupnim informacijama, i u Nadzornom odboru kompanije Air Srbija i Upravnim odborima Košarkaškog saveza Srbije i Beogradske filharmonije. Njen dolazak u Savet FDU-a, Baljak vidi kao „afirmaciju cenzure“ u obrazovanju budućih umetnika.

„Kako jedna osoba može da cenzuriše ceo fakultet, rekao sam vam malopre, sami uzmite pa pogledajte koliko je tu različitog mišljenja, koliko je tu velikih autora“, kaže reditelj i profesor FDU Darko Bajić.

Uprkos tome što tvrdi da se Savet u rad studenata i nastavnika ne meša, dodaje i da je gest kolege Baljka odličan.

„Mora neko da napravi takvu vrstu protesta, upravo zbog toga da bi svi mi počeli da razmišljamo o tome šta se zapravo dešava, a sa druge strane jako mi je drago što ja nisam dao ostavku u Savetu, zato što mislim da je suština cele priče borba“, ističe Bajić.

„Kada neko da ostavku, makar i putem Fejsbuka, to bukvalno ne znači ništa, osim da će neko drugi sa iste katedre biti delegiran da predstavlja njihove studente. To je sve. Podneti ostavku na mesto članstva u Senatu UU ima veze sa sastavom Saveta FDU koliko i sa mestom predsednika skupštine stanara u sopstvenoj zgradi“, kaže dramaturškinja i profesorka FDU Biljana Srbljanović.

„Ne znam šta se od mene očekuje sad, da se obesim na terazijama, da prestanem da budem profesor, to neću uraditi“, ističe Baljak.

Ono što bi dekan fakulteta i druge kolege mogli sada da urade jeste solidarisanje, poručuje dramaturg Ivan Lalić. Ova situacija podsetila ga je na gest heleniste i profesora etike Miloša Đurića iz ratnog doba kada su mu tražili da potpiše peticiju protiv Partizana.

„On je rekao – kolega vi u diple svirate, ja etiku predajem. Jankov gest je upravo takav“.

Komentari

Vaš komentar