Organizacije protiv otkazivanja Prajda, Vučić optužen da se „igra diktatora“

Vesti 28. avg 202211:54 > 12:31 53 komentara
evroprajd europrajd parada ponosa letoniaj 2015
ILMARS ZNOTINS / AFP

Regionalna mreža Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) ocenila je, povodom najava o otkazivanju Evroprajda u Beogradu, da vlasti u Srbiji ne treba da ispunjavaju zahteve ekstremističkih grupa i pojedinaca, već da omoguće slobodu okupljanja. Najavu otkazivanja osudili su i Građanski demokratski forum (GDF) i Građanski preokret, koji su ukazali da ne može predsednik države da otkaže manifestaciju koju on nije ni organizovao, a da procenu bezbednosti mora da da Ministarstvo unutrašnjih poslova.

YIHR je u saopštenju naveo da povezivanje Evroprajda 2022 sa složenom političkom situacijom na Kosovu pokazuje nedostatak razumevanja problema sa kojima se suočava LGBTIQ+ zajednica.

Pročitajte još

Izrazili su solidarnost sa LGBTIQ+ zajednicom u Srbiji, nakon poslednjih zvaničnih izjava predsednika i Vlade Srbije o mogućnosti zabrane planirane Evroprajd šetnje u Beogradu i pozvali vlast u Srbiji da se ponaša odgovorno i da zaštiti osnovna ljudska prava LGBTIQ+ zajednice.

U saopštenju, YIHR je ukazao da sigurnost i bezbednost građana i građanki Srbije ne može biti postignuta zabranama i ograničavanjem osnovnih ljudskih prava i sloboda, a kako su dodali, predstavnici LGBTIQ+ Srbije svakodnevno su izloženi brojnim napadima, govoru mržnje, fizičkom i psihičkom nasilju.

Naveli su i da je žrtvovanje osnovnih ljudskih prava, da bi se podilazilo ekstremističkim grupama i pojedincima, „nedopustivo i predstavlja flagrantno kršenje Ustava Srbije“.

„Predsednik, a ni Vlada Srbije, ne mogu da otkažu ili odlože Evroprajd. To mogu da urade samo organizatori Evroprajda“, dodao je YIHR, navodeći da po zakonu, bezbednosnu procenu mora da dostavi Ministarstvo unutrašnjih poslova i da zvanične odluke o zabrani ovogodišnjeg Evroprajda još nema.

YIHR je najavio i da će njegovi aktivisti iz Srbije, Kosova, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, 17. septembra 2022, šetati ponosno ulicama Beograda, solidarni sa LGBTIQ+ zajednicom.

Naveli su i da će poštovanje ljudskih prava i sloboda svih građana i gradjanki u regionu, posebno onih koji su na marginama društva, ostati osnovni principi rada i aktivizma te Mreže YIHR.

GDF: Vučić se igra diktatora po uzoru na Putina

Građanski demokratski forum (GDF) ocenio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, „igrajući se diktatora“ po uzoru na ruskog predsednika Vladimira Putina, pokušao da zabrani beogradski Prajd.

Lider GDF Zoran Vuletić je u saopštenju naveo da ta stranka podseća Vučića „da on ne može da otkaže događaj koji nije sam zakazao i da ne može po Ustavu da zabrani okupljanje ljudi“.

Kazao je da „to može da uradi policija i ostali organi bezbednosti“, te ocenio da je „Vućić ovime još jednom prigrabio diktatorska ovlašćenja koja više i ne krije“.

Naveo da se Vučić time što je pokušao da zabrani sprovođenje osnovnih ljudskih prava, kako je kazao, uz pomoć odane „falange okupljene oko Dveri i ostalih Nikanora“, otvoreno razotkrio „kao inspirator, patron i šef čitavoj ekstremnoj desnici i fašizmu u Srbiji“.

Kazao je i da je premijerka Ana Brnabić „zaboravila“ da je tokom nadmetanja za Evroprijad u Beogradu obećala punu podršku Vlade Srbije za održavanje te manifestacije“.

„Što se nas tiče, beogrdski Prajd i šetnja će biti održani, jer je organizator tako rekao“, kazao je Vuletić.

Građanski preokret: Otkazivanje Evroprajda suspenzija prava na udruživanje

Građasnski preokret je ocenio da bi otkazivanje Evroprajda predstavljalo suspenziju prava na udruživanje, prava na javno okupljanje i slobodu kretanja u Srbiji, kao i da o tome ne može da odlučuje predsednik Republike, kako to pokušava Aleksandar Vučić.

„Snažna država je sposobna da obezbedi poštovanje prava i sloboda svih građana, posebno manjina, a slaba država je ona u kojoj se prava i slobode suspenduju kada to odgovara političkom rejtingu vladara“, navodi se u saopštenju te organizacije.

Građanski preokret je pozvao državne institucije da postupaju po zakonu i u javnom interesu, a ne, kako se navodi, „po političkim željama Aleksandra Vučića, jer predsednik Republike nije božansko otelovljenje na zemlji, već mandatni funkcioner s jasno propisanim nadležnostima“.

Demokrate dolaze ispred Skupštine 17. septembra

N1

Narodna poslanica i zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić osudila je danas najavu predsednika Vučića da će Evroprajd u Beogradu biti otkazan.

„U istom danu je Aleksandar Vučić poverio drugi mandat za sastavljanje Vlade Ani Brnabić, pripadnici LGBT populacije i najavio da će biti otkazan Evroprajd, međunarodni događaj posvećen borbi za prava LGBT zajednice koji nemaju iste mogućnosti kao mandatarka“, rekla je Rakić u saopštenju za javnost.

Dodala da „zvuči apsurdno, ali činjenica je da sve ovo vreme Ana Brnabić nije učinila ništa kako bi život pripadnika i pripadnica LGBT populacije u Srbiji bio lakši i sigurniji“.

„Demokrate upozoravaju da je nivo pretnji i nasilja u društvu u stalnom porastu, dok institucije ostaju neme jer ne postoji politička volja da se nasilnici izvedu pred lice pravde… Ako i postoji bezbednosni problem, Srpska napredna stranka sa Aleksandrom Vučićem na njenom čelu jedina je odgovorna za stvaranje takve atmosfere u društvu, jer su pojedinci i mediji pod njenom kontrolom mesecima širili lažne vesti, netrpeljivost i mržnju, a institucije ćutale,“ istakla je Rakić.

Ona je poručila organizatorima Evroprajda da imaju punu podršku Demokratske stranke i da će, zajedno sa demokratama i demokratkinjama, i sama biti ispred Narodne skupštine 17. septembra.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare