Vulinov „srpski svet“ izazvao tenzije s BiH, aktivisti kažu – atmosfera rata

Vesti 19. jul 202119:23 26 komentara

Stvaranje srpskog sveta - teza koju je juče ponovo izneo ministar unutrašnjih poslova - Aleksandar Vulin i danas izaziva reakcije. Iz Sarajeva stižu pozivi da se od ovakvih izjava ogradi predsednik Srbije, a na njih odgovara sam Vulin i pita ko je napao Vučića u Srebrenici.

Godišnjicu pokreta socijalista obeležili su Vulinovi pozivi za stvaranjem srpskog sveta.

„Zadatak ove generacije političara jeste stvaranje srpskog sveta. Zadatak ove generacije političara jeste da objedini Srbe gde god oni budu živeli“, rekao je Aleksandar Vulin.

povezane vesti

Ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine je nakon ove izjave zatražila da se od nje ogradi predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Kaže da ukoliko to ne učini, potvrdiće da je politika Srbije rušenje Dejtonskog sporazuma, koja ima za cilj pripajanje delove Bosne i Hercegovine Srbiji.

„Vulinove izjave su najbolji pokazatelj odakle dolazi destabilizacija regiona i blokade i opstrukcije evropskog puta Bosne i Hercegovine, ali i ostalih država regiona. Bosna i Hercegovina će sa Vulinovim izjavama upoznati zvanično sve države koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma i Upravni odbor Veća za implementaciju mira“, kaže Bisera Turković, ministarka spoljnih poslova BiH.

Prvo je ipak odgovorio Vulin. „Moje izjave su samo moje“, poručuje preko saopštenja Ministarstva unutrašnjih poslova. Ministarski Turković poručuje da bi za raspravu sa Vučićem morala da pronađe njegove reči i pokuša da ih ospori.

„Ako odmah ne osudite stav SDA da RS treba da se ukine i da su Srbi ‘genocidaši’ kako kaže Bakir Izetbegović, smatraću da podržavate takve napade na Dejton, RS i na Srbe. Ako se, gospođo Turković, odmah ne ogradite od izjave Šefika Džaferovića da je tzv. Kosovo nezavisno i da bi on priznao tzv. Kosovo, smatraću da podržavate komadanje Srbije i da hoćete da otcepite deo moje zemlje“, poručio je Vulin.

Iz Brisela se oglasio i srpski predsednik.

„Ja veoma cenim Aleksandra Vulina ali zvanična politika Srbije je ona koja govori da su granice Srbije nepovredive i nas ne interesuju tuđe granice“, poručio je Vučić.

„Legitimna je stvar zaštita sunarodnika u okruženju, međutim ako se govori o zaokruženju na državnoj osnovi onda to znači prekrajanje granica koje u ovoj situaciji vodi u rat“, kaže Aleksandar Popov direktor Centra za regionalizam.

„Ovo sve govori zapravo da mi živimo u regionu u jednoj atmosferi nezavršenog rata i da duh Karađorđeva i dalje lebdi nad ovim prostorima, tome daju alibi i hrvatski zvaničnici i predsednik i premijer, a pre svega predsednik koji tobožom brigom za položaj Hrvata u BiH zapravo se otvoreno meša u unutrašnje stvari te suverene zemlje, tako da kada govorim o duhu Karađorđeva stvari dolaze sa obe strane“, rekao je Popov.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, pozvao je međunarodnu zajednicu da sankcioniše ministra Vulina, kao još jednog političara u nizu koji destabilizuje region.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare