Vulin zabranio policajcima objavljivanje fotografija koje narušavaju ugled MUP-a

Vesti 31. avg. 202115:07 > 18:3142 komentara
Podeli:
vulin navijač rada
Izvor: Privatna arhiva/predragpopovic.wordpress.com

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izmenio je Pravilnik o ponašanju i policajcima zabranio fotografisanje i video snimanje na radnom mestu, kao i neprimerene tekstove i komentare, piše 021.rs.

Kako se može videti u Službenom glasniku, promenjeni su samo delovi člana 5. Pravilnika o načinu ponašanja i ličnom izgledu policijskih službenika i drugih zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kojima su dodate zabrane o fotografisanju i video snimanju, kao i zabrana pisanja tekstova i komentara, koji mogu da naruše ugled ministarstva.

Povezane vesti

Vulin je postojećem Pravilniku, koji zabranjuje policajcima da na radu i van radnog vremena primaju novac i poklone, stavljaju privatni interes ispred javnog, da se učlanjuju u organizacije koje bi nepovoljno uticale na rad ili pak da konzumiraju narkotike i alkohol, dodao još tri stavke.

Ministar unutrašnjih poslova je ove odluke doneo 25. avgusta, a u Službenom glasniku objavljene su dva dana kasnije, kada je i počela primena ovih pravila.

U stavu broj šest kaže se da je policajcima zabranjeno da „objavljuju fotografije, odnosno video snimke u uniformi, odnosno građanskom odelu, sa radnog mesta ili iz radnog prostora ili drugog mesta i prostora sa kog se posredno ili neposredno mogu identifikovati kao policijski službenici ili drugi zaposleni u Ministarstvu, na način kojim se narušava ugled Ministarstva“.

U novom stavu sedam navodi se da je policijskim službenicima zabranjeno je da „objavljuju fotografije, odnosno video snimke sredstava Ministarstva, na osnovu kojih se posredno ili neposredno mogu identifikovati kao policijski službenici ili drugi zaposleni u Ministarstvu, na način kojim se narušava ugled Ministarstva“.

Stavom osam je policajcima i zaposlenima u MUP-u zabranjeno da „objavljuju tekstove, komentare, video ili audio snimke neprimerenog sadržaja kojima se narušava ugled Ministarstva“.

Pravilnikom o načinu ponašanja i ličnom izgledu policijskih službenika, koji je donet 2018. godine dok je ministar bio Nebojša Stefanović, nisu definisane kazne ukoliko se policajci ne pridržavaju pravilnika i odredbi u njemu.

Kada je Pravilnik donet definisao je ponašanje policajaca, ali i njihov izgled. Policijski službenici moraju da imaju propisanu uniformu, ne mogu da nose bradu, moraju da sakriju tetovaže, ne smeju da nose minđuše, da imaju duge nokte, kao i nokte lakirane fluorescentnim bojama, da ne smeju da puše i komuniciraju sa građanima sa cigaretom u ruci ili ustima…

Podsetimo, prošle nedelje objavljene su dve fotografije na kojima se vidi ministar Vulin sa osuđivanim ili osumnjičenim osobama. Najpre je objavljena fotografija Vulina sa bivšim vođom navijača Rada, hapšenim zbog nelegalnog nošenja oružja, Aleksandrom Kovačevićem, da bi potom bila objavljena fotografija sa Stevanom Holićem, kojeg mediji opisuju kao saradnika Predraga Koluvije. Holić se nalazi na optuženičkoj klupi Specijalnog suda kao pripadnik grupe koja je u „Jovanjici“ proizvodila marihuanu.

Vulin je reagovao zbog fotografije sa Kovačevićem, rekavši da ne zna sa kim se fotografisao, dodavši da ne dozvoljava obezbeđenju da sklanje ljude od njega, te da svako može da mu priđe, razgovara sa njim, pa i da se fotografiše, prenosi 021.rs.

Komentari

Vaš komentar