Vulin u Rusiji o „obojenim revolucijama“, predsednik i premijerka „nemaju pojma“

Vesti 07. dec 202119:24 25 komentara

Protiv "obojenih revolucija", kako pojedinci vide i proteste koji se poslednje dve nedelje organizuju u više gradova, Srbija i Rusija će se ubuduće boriti zajedno, i to kroz Radnu grupu. To su objavili pojedini domaći mediji, a preneli i AP njuz, kao i Vašington post. N1 je imao i uvid u dokument koji potvrđuje da se tako nešto sprema. Predsednik države i predsednica Vlade kažu da o Radnoj grupi ništa ne znaju.

Za Radnu grupu Srbije i Rusije koja bi, prema pisanju medija, trebalo da „razmotri načine suprotstavljanja masovnim neredima, da nadgleda aktiviste i novinare“ predstavnici vrha države Srbije tvrde da nikada nisu čuli.

„Nemam pojma o čemu se radi, prvi put čujem“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Povezane vesti

I siguran je da to nije moguće, niti ga to zanima.

Ali…

„Ja nikada neću podržavati obojene revolucije, jer su to uvek revolucije spolja izvedene i organizovane“, kaže Vučić.

„Verujte da uopšte ne znam o čemu se radi, moram da pogledam, nisam zaista čula, nisam se bavila time. Nije bilo ništa na Vladi, tako da moram da pogledam o čemu se radi“, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Na Vladi možda bilo nije, ali u Moskvi jeste. Tamo je putovao jedan od njenih ministara – Aleksandar Vulin. Ugostio ga je 3. decembra sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev. Preneo je tada Vulin Patruševu najsrdačnije pozdrave predsednika Vučića, a sudeći prema saopštenju iz MUP-a razgovarali su upravo o „obojenim revolucijama“.

„Obojene revolucije su postale tradicionalni instrument politike određenih centara moći i zemalja koje imaju za cilj narušavanje državnosti i gubitak suvereniteta pod izgovorom demokratizacije i slobodne zemlje se moraju tome odupreti“, navodi se u saopštenju.

„Deluje da nema nikakve veze sa zaštitom vlasti kako je navedeno u saopštenju na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova, već pre svega sa kontrolom građana, to je sa jedne strane problematično. A sa druge strane problematičan je trenutak u kojem se to saopštenje pojavilo budući da teku protesti“, kaže Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Obojenim ili šarenim revolucijama nazivane su pobune građana protiv autoritarnih režima. Ona nama najbliža dešavala se u Skoplju 2016. godine. Učesnici protesta tada su bojama gađali institucije, za njih, simbole korupcije.

Pojedini ruski analitičari u njihovim medijima su i prošlogodišnje, julske proteste u Beogradu videli takođe kao obojene.

„Obojeni državni udar је kompleks unutrašnjih i spoljašnih faktora. Stoga je potrebno proveriti kakve su sastanke imali organizatori nereda i preko kojih NVO-a su finansirani”, rekla je tada profesorka Jelena Ponomarjova, preneo je RSE 14. jula 2020.

Proverava na taj način nevladine organizacije i Srbija.

„Moram da pomenem da već duže od godinu dana traje ona afera “Spisak” gde se organizacije koje su kritične kada je reč o radu Vlade, istražuju za navodno finansiranje terorizma i pranje novca“, kaže Elek.

I tu se Srbija ugledala ne samo na Rusiju, nego i na Mađarsku, podseća Elek. A ne bi trebalo, dodaje on, jer se radi o zemljama koje u poštovanju demokratskih tekovina nisu na dobrom glasu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare