Vulin: Nelegalno prisluškivano 1.572 razgovora Vučića i njegove porodice

Vesti 06. mar. 202121:54 > 23:55108 komentara
Podeli:
Aleksandar Vulin
Izvor: Tanjug / Rade Prelić

Ministar policije Aleksandar Vulin izjavio je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da je policija predala materijal Tužilaštvu za organizovani kriminal u vezi sa prisluškivanjem predsednika Aleksandra Vučića i njegove porodice.

MUP je, prema Vulinovim rečima, došao do „nespornih dokaza“ da su predsednik Vučić i članovi njegove porodice ilegalno prisluškivani 1.572 puta.

„1.572 telefonska kontakta bila su ilegalno beležena, i kao takva bila notirana bez ikakvog pravnog osnova, bez ikakvog policijskog osnova, bez ikakvog policijskog rezona. Transkirpiti razgovora bili su skidani na belo i nošeni pojedinim visokim funkcionerima MUP-a“, kazao je Vulin.

Dodao je da su na taj način grubo prekršena ljudska prava onih koji su bez razloga stavljani na obradu, ali i predsednika Vučića, njegovog sina Danila, njegovog brata Andreja, o njegovog oca Anđelka.

Vulin je istakao da je sistem grubo povređen, ali da su motivi onih koji su prisluškivali predsednika i dalje nepoznati.

Podvukao je da u presretnutoj komunikaciji nije bilo nijednog jedinog inkriminišućeg razgovora.

„Izvestan broj pripadnika MUP-a je stavljen i na poligraf i odmah da vam kažem, svi su pali, pali po najvažnijim pitanjima koja smo im postavljali“, naveo je ministar.

Sada je, kako je rekao, na Tužilaštvu za organizovani kriminal da izvrši formulaciju krivičnog dela, i da se to završi pred odgovarajućim pravosudnim organima.

„Veoma dobar razgovor“ sa Nebojšom Stefanovićem

Aleksandar Vučić i Nebojša Stefanović Savet za nacionalnu bezbednost
Izvor : Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Na pitanje N1 kome su dostavljeni transkripti Vučićevih razgovora i po čijem nalogu, Vulin je rekao da policija više nije vlasnik dokaznog materijala, jer je predat Tužilaštvu i da su sve dalje radnje na njima.

Novinar N1 upitao je i zašto konferenciji za novinare ne prisustvuje ministar odbrane Nebojša Stefanović, na šta je predsednik Vučić odgovorio da je Stefanović prisustvovao sednici Saveta i da su imali „veoma dobar razgovor večeras sa ministrom odbrane i načelnikom Generalštaba“.

Kazao je i da je sednici prisustvovao i šef BIA Bratislav Gašić, „pa ne pitate zašto njega nema na konferenciji“.

„Pitali ste zato što ste čekali da neko optuži Nebojšu Stefanovića (…) pa da razvijate svoje teorije. Ima tužilac sve, neće biti zaštićenih, svoj posao će da napravi i uradi kako treba“, poručio je Vučić.

Na potpitanje da li Stefanović ostaje šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, Vuči je odgovorio potvrdno.

Komentari

Vaš komentar