Vulin: Srbija i Balkan ne mogu da postanu parking za migrante

Vesti 29. apr 202115:34 4 komentara
MUP Republike Srbije

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Austrije, Aleksandar Vulin i Karl Nehamer, ocenili su da Srbija i Balkan ne mogu postati parking za migrante.

Oni su u Beogradu, gde su potpisali Sporazum o saradnji u oblasti vanrednih situacija, ocenili da su dve zemlje „saveznici u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i iregularnih migracija“.

„Zahvalan sam ministru što deli sa mnom uverenje da nije rešenje u tome da bilo koja zemlja postane parking za migrante, već da se zajedno borimo da iregularni migranti ne dođu na teritoriju naših zemlja. Što manje migranata bude u Srbiji, to će ih manje biti u Austriji“, naveo je Vulin, a preneo MUP.

On je zahvalio Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije na angažovanju u zajedničkim patrolama koje obezbeđuju granicu Srbije prema Severnoj Makedoniji, kao i za „svaku drugu materijalnu i diplomatsku pomoć u borbi sa posledicama migrantske krize“.

Austrijski ministar kazao je da ta zemlja podržava Srbiju i preko platforme za borbu protiv iregularnih migracija, kao i kada je reč o tome da iregularni migranti budu vraćeni u zemlje porekla ukoliko nemaju osnova za ostanak u Srbiji.

Dodao je da su dve zemlje saveznici u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i iregularnih migracija i da između ministarstava unutrašnjih poslova postoji „tesna saradnja zasnovana na poverenju“.

Nehamer je tokom posete Beogradu uručio počasna odlikovanja pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Veliki zlatni orden časti Republike Austrije uručio je direktoru policije Vladimiru Rebiću i pomoćniku ministra, načelniku Sektora za međunarodnu saradnju, evropske poslove i planiranje Zoranu Lazarovu.

Pomoćniku direktora policije Dejanu Kovačeviću, kao i načelniku Uprave za međunarodnu operativnu policijsku saradnju Milanu Dimitrijeviću, austrijski ministar uručio je Veliki orden časti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare