Vulin: Saracinov stav o Kosovu u SE nediplomatski, EU sedi na dve stolice

Vesti 14. maj 202214:29 60 komentara
Tanjug/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da Evropska unija "ne može da sedi na dve stolice i da traži da se Srbija uskladi sa njenom politikom, a u isto vreme da podržava Prištinu da bude član Saveta Evrope".

Povezane vesti

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pažljivo prati izjave evropskih zvaničnika, a posebno predstavnika Vlade Savezne Republike Nemačke i zato ga molim da ne pokušava da nađe opravdanje za nediplomatski stav gospodina Saracina“, naveo je Vulin u saopštenju povodom izjave nemačkog izaslanika za Zapadni Balkan Manuela Saracina.

Saracin je izjavio da je „Kosovo u srcu Evrope“ i da mu je mesto u Savetu Evrope, kao i da je stav Nemačke o tom pitanju „jasan“.

Vulin je na to odgovorio da je „izjaviti u Prištini da takozvano Kosovo treba da bude član Saveta Evrope, a u Beogradu pričati o evropskoj perspektivi Srbije licemerno koliko i uvredljivo“.

Ministar je ocenio da „ne treba da čekamo još dvadeset godina da bi znali da nas Evropska unija neće“, a za Albance je iskoristio pogrdni naziv „Šiptari“ i rekao da će za njih „biti odvojeno posebno mesto bez obzira koliko puta pogazili reč i odbili da sprovedu dogovoreno“.

„Nema mesta u Savetu Evrope i za državu Srbiju i za teritoriju Kosovo i Metohija pod privremenom upravom Ujedinjenih nacija. Često iz Evropske unije stignu upozorenja da Srbija ne može da sedi na dve stolice, sada neka svoju mudrost isprobaju na sebi, ne može Evropska unija da sedi na dve stolice i da traži da se Srbija uskladi sa njenom politikom, a u isto vreme da podržava Prištinu da bude član Saveta Evrope. Neka se Evropska unija opredeli, od njenog opredeljenja zavise i mnoge naše odluke“, izjavio je Vulin.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare