Vulin o uvozu nafte: Hrvatska iskompleksirana ustaška država

Vesti 06. okt 202211:1790 komentara

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je povodom toga što Srbija neće moći da uvozi rusku naftu od 1. novembra da je "bolje biti i vojno i politički neutralna zemlja, nego član kluba u kome će hrvatski kompleksi i osveta biti zakon i pravilo".

Povezane vesti:

Vulin je u saopštenju naveo da je jedina doslednost politike Evropske unije „osveta slobodnim narodima“, dok je Hrvatsku nazvao „iskompleksiranom ustaškom državom“.

„Objašnjenje da Bugari imaju rusku rafineriju u Burgasu nije se odnosilo na činjenicu da i Srbi u Pančevu imaju rusku rafineriju. Nije ustašama i njihovim saveznicima važno da li nešto ima smisla, već da li će to naškoditi Srbiji. Ustaškim zahtevom koji je usvojila Evropska unija, Srbija je prisiljena da kupuje skuplju iračku naftu i da tako gubi stotine miliona evra koje je mogla korisnije da upotrebi“, napisao je ministar unutrašnjih poslova.

Dodao je da će Srbija u bliskoj budućnosti morati da razmisli o izgradnji naftovoda u partnerstvu sa drugim zemljama, jer „gde god ustaše budu mogle da napakoste i naškode Srbiji, oni će to i uraditi“.

On je ocenio da Evropska unija nije uvela osmi paket sankcija Rusiji, već prvi paket sankcija Srbiji.

Hrvatska je zahtevala da se u osmom paketu sankcija EU Srbiji ne dozvoli dopremanje ruske nafte preko Janafa.

Prvobitni predlog Evropske komsiije predviđao je izuzetak kad je reč o snabdevanju sa Jadranskog naftovoda, ali je na insistiranje pojedinih država članica EU taj predlog odbijen, jer je stav da nema opravdanja zbog kog bi Srbija bila izuzeta.

Selaković: Neprijateljsko neizuzimanje Srbije

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je da je zabrinjavajuće i neprijateljsko neizuzimanje jedino Srbije, na inicijativu Hrvatske, iz sankcija EU na uvoz ruske nafte preko naftovoda Janaf, kao i korišćenje energenata u političke svrhe, saopšteno je iz Ministarstva.

Selaković je u pisanoj izjavi naveo da su učesnici trilateralnog sastanka Srbije, Mađarske i Austrije o migracijama veliku pažnju posvetili i pitanju energetske bezbednosti, kao i da je sagovornike upoznao sa naporima koje Srbija čini na planu diversifikacije snabdevanja energentima.

Kada je reč o migracijama, Selaković je rekao da će Srbija do kraja godine značajno uskladiti svoju viznu politiku sa viznom politikom EU, „kako ne bismo bili korišćeni kao ulazna zemlja za ilegalne migracije“.

„Već u ovom trenutku razmatraju se dodatne mere za prevenciju, odnosno sprečavanje ulaska lica iz trećih zemalja kod kojih postoji opasnost od ilegalnih migracija“, naveo je Selaković.

Ministri su, kako je navedeno u saopštenju, razmenili mišljenja o situaciji u regionu Zapadnog Balkana, a Selaković se osvrnuo i na inicijativu Prištine za članstvo Кosova u Savetu Evrope.

Naglasio je da se Srbija tome oštro protivi i da je sagovornicima objasnio da bi razmatranje zahteva entiteta sa nerešenim statusom dovelo do novih političkih podela u Savetu Evrope u trenutku kada je ključno da se obezbedi stabilnost i kredibilitet te organizacije.

Komentari

Vaš komentar