Vulin: Grčka i Srbija će zajedno rasvetljavati dva ubistva u Atini i dva na Krfu

Vesti 09. okt 202216:59 8 komentara
Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin je rekao u Aleksandropolosu da je sa grčkim ministrom za zaštitu građana Panajotisom Teodorikakosom dogovoreno preduzimanje zajedničkih radnji na rasvetljavanju dva ubistva u Atini i dva na Krfu, od pre dve godine.

On je posle sastanka sa Teodorikakosom, na konferenciji za novinare, kazao da mu je zahvalan na ličnom angažovanju da se dođe do rasvetljavanja tih ubistava, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

„Nedavno hapšenje srpskog kriminalca po srpskoj poternici Nenada Đorđevića na teritoriji Grčke i brzina kojom je to grčka policija uradila govori koliko smo potrebni jedni drugima“, rekao je Vulin.

Kazao je da je sa grčkim ministrom razgovarao i o ilegalnim migracijama i problemima sa kojima se suočavaju i Srbija i Grčka.

Rekao je da „ilegalne migracije nisu humanitarna katastrofa i humanitarno pitanje“, već da je „u pitanju borba sa organizovanim kriminalom, koji od 2015. zarađuje ogromne profite na ljudskoj tragediji“.

Prema njegovim rečima, krijumčarske bande ugrožavaju i Srbiju i Grčku, a EU po njegovoj oceni „mora konačno da zauzme jasan i jedinstven politički stav po pitanju iregularnih migracija“.

„Nijedna zemlja na migrantskoj ruti ne sme da ostane sama, pogotovo ne Grčka, koja na sebe prima najveći teret“, rekao je Vulin, a prenelo ministarstvo.

Kazao je da je „Srbija protiv bilo kakve političke instrumentalizacije migranata“ i kako je dodao, njihovog korišćenja kao vida pritiska na bilo koju zemlju, posebno Grčku i da se sa migrantima „ne sme politički trgovati“.

Vulin je dodao da su veze srpskog i grčkog naroda „bratske i neraskidive“, te zahvalio Grčkoj na principijelnom i doslednom stavu po pitanju nepriznavanja Kosova.

Preneo je i ličnu zahvalnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića grčkom premijeru Kirijakosu Micotakisu koji, kako je kazao, „uvek i na svakom mestu“ izražava podršku Srbiji.

Beogradski mediji su ubistva u Atini i na Krfu povezivali sa obračunima škaljarskog i kavačkog kriminalnog klana koji potiču iz Crne Gore, a deluju i na teritoriji Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare