Vulin: Dunav je koridor kao što je to auto-put, mora da bude bezbedan

Vesti 10. avg 202212:05 > 12:0710 komentara
Podeli:
Izvor: MUP Republike Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem i direktorom JVP "Vode Vojvodine" Srđanom Kruževićem, prisustvovao je primopredaji plovila marke "Atlantic Marine" model 530 Open, koje je preduzeće "Vode Vojvodine" doniralo Ministarstvu unutrašnjih poslova, tačnije Jedinici za bezbednost na rekama.

Kako se navodi u saopštenju MUP, Vulin se zahvalio direktoru „Voda Vojvodine“ Kruževiću, gradonačelniku Vučeviću i Gradu Novom Sadu na ovoj donaciji, ali i na svim donacijama koje je MUP Srbije do sada dobio od Novog Sada.

Ministar policije je dodao da je Jedinica za bezbednost na rekama formirana u aprilu ove godine i da je već do sada dala odlične rezultate.

„Mi smo od aprila meseca do danas zaplenili više od 50 tona nafte, razbili nekoliko organizovanih kriminalnih grupa koje su se bavile švercom akcizne robe, učestvovali u zapleni 50 tona cigareta koje je trebalo da budu prošvercovane, zaplenili i brod koji je prenosio cigarete i to je najveća zaplena u istoriji borbe protiv šverca cigareta na našim rekama. Dunav mora da bude bezbedan. Između Dunava i auto-puta nema nikakve razlike, Dunav je koridor baš kao što je to auto-put. Ne može ni jedno jedino plovilo na Dunavu da bude bez registracije, ne može niko da koristi plovila bez odgovarajuće obuke i dozvole. Ne može niko da divlja na našim rekama i da ugrožava živote drugih tokom kupališne sezone“, istakao je Vulin.

Dodao je da Jedinica za reke ima zadatak da se bori protiv šverca, ali i zadatak da Dunav, Savu i Tisu učini bezbednim.

„Već ove sezone, ovog leta, videćete daleko veće prisustvo policije na reci, koja će biti tu da zaštiti svakog kupača, svakog izletnika, koja će biti tu da zaustavi svakog onog ko misli da zato što ima skuter može da divlja i može da povredi nekoga ili svakog onog koji ima gliser i misli da je mnogo moćan zato što ima puno kubika i konja u toj mašini, da može da zanemaruje propise. Jedinica za reke ima obavezu da na Dunavu i svim našim plovnim rekama vodi računa o bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, da proverava i lađara i izletnika, da proverava da li se ponaša u skladu sa zakonom i propisima, jer samo tako ćemo podići bezbednost i samo tako ćemo na rekama čuvati živote“, poručio je srpski ministar policije.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je istakao da ga raduje činjenica da su „Vode Vojvodine“ pored svih redovnih aktivnosti smogle snage i imaju kapaciteta zbog boljeg i odgovornijeg vođenja, da pomognu našoj policiji da bude bolje opremljena, da ima bolje uslove za rad, da se stara, nadzire, kontroliše, preventivno deluje, ali i sankcioniše one koji zloupotrebljavaju ili krše prava ili se ponašaju nedolično na rekama, kanalima, da se staraju i u borbi protiv šverca i svakog drugog oblika kriminala.

Direktor JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević zahvalio se Gradu Novom Sadu i MUP-u na godini uspešne saradnje koja je dala značajne i velike rezultate u zaštiti reka na severu Srbije.

„Nijedno preduzeće se ne može nazvati uspešnim ukoliko nema visok nivo društvene odgovornosti. ‘Vode Vojvodine’, u nizu akcija kroz koje smo sarađivali sa MUP-om, su uspeli od prošle godine da dostignemo veliki broj pregleda na rekama. Želim da naglasim da smo u ovoj godini napisali više od 50 prijava protiv lica koje smo podneli tužilaštvu zbog prekršaja i krivičnih dela koja čine na vodama koje kontrolišu ‘Vode Vojvodine’. Zahvaljujem se na izuzetnoj saradnji i Gradu Novom Sadu i gradonačelniku Vučeviću i naravno ministru Vulinu i Ministarstvu unutrašnjih poslova, sa kojima na čitavom severu Srbije imamo sjajnu saradnju koja je krunisana ovom donacijom, odnosno ustupanjem čamca na korišćenje koji su ‘Vode Vojvodine’ kupile i ustupile Jedinici za bezbednost na rekama u Novom Sadu. Mi smo u ovoj godini zabranili privredni ribolov na teritoriji grada Novog Sada u dužini od 20 kilometara i siguran sam da će nam policija u Novom Sadu pomoći u ostvarivanju naših ciljeva i sprečavanju krivičnih dela koja se tiču naše delatnosti, a siguran sam da će ovo plovilo i te kako imati smisla u akcijama otkrivanja i sprečavanja krivičnih dela na našim rekama“, istakao je Kružević.

Komentari

Vaš komentar