Vulin: Cilj Haškog tribunala je bio da ne dođe do presude za „žutu kuću“

Vesti 27. sep 202216:038 komentara
Izvor: MUP Republike Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da je siguran da nikada neće doći do presude u slučaju "žuta kuća" o navodnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu 1999. godine, kao i da je "cilj Haškog tribunala bio da do nje ne dođe".

„Ona bi objasnila da su Srbi morali da se bore sa šiptarskim teroristima, a onda kako da objasnite bombardovanje, kako da objasnite NATO agresiju, da su Srbi agresori“, rekao je Vulin prilikom obilaska ekipe na snimanju filma „Žuta kuća“.

Pročitajte još

Kako je saopštilo ministarstvo, Vulin je naveo da je taj film „naš način da kažemo istinu i naš način da sve te smrti ne budu uzaludne“.

„Mi o njima nikada nećemo saznati pravu istinu do kraja, nikada neće dobiti satisfakciju, ni oni ni njihove porodice, pravdom, presudom. Ali, eto, bar nisu umrli uzalud, jer istina o srpskom narodu i tragediji koju su doživeli ispričaće se kroz njihove sudbine“, kazao je ministar.

Autorka serijala Slađana Zarić kazala je da je snimanje filma „Žuta kuća“ u završnoj fazi i predstavlja ekranizaciju izveštaja nekadašnjeg izvestioca parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dika Martija o trgovini organima i zločinu počinjenom 1999. godine.

„Ceo film i snimljene dramatizacije zasnivaju se i na izveštaju UNMIK-a iz 2003. godine, koji sadrži izjave svedoka, pripadnika albanske nacionalnosti koji su direktno ili indirektno učestvovali u transportu Srba sa Kosova u Albaniju“, rekla je ona.

Film „Žuta kuća“ treći je deo dokumentarno-igranog serijala „Dosije Kosovo“, koji Ministarstvo unutrašnjih poslova radi u koprodukciji sa Radio-televizijom Srbije.

Komentari

Vaš komentar