Vulin: Broj hrvatskih vojnika u Kforu nije stvar dogovora „braće po oružju“

Vesti 06. maj. 202116:46 > 19:3818 komentara
Podeli:
Kfor
Izvor: Sasa Djordjevic/AFP

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin osudio je danas najavu da će Hrvatska povećati broj svojih pripadnika u sastavu Kfora.

„Da li i koliko vojnika Hrvatska ili neka druga zemlja može da ima u okviru Kfora, odlučuje se u skladu sa principima određenim Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, a ne dogovorom ‘braće po oružju'“, izjavio je Vulin.

Povezane vesti:

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je danas tokom posete Prištini da je zvanični Zagreb nedavno odlučio da poveća broj vojnika u Kforu, kao i da se njegova zemlja protivi izmenama granica na Balkanu.

„Ne sumnjam da bi Radman voleo da može da rasporedi okupacione snage na prostoru Srbije, ali za to će mu trebati mnogo više od onog što sa Kurtijem može da smisli“, izjavio je na to Aleksandar Vulin.

Kada ministar države nastale razbijanjem SFRJ, a pre toga Kraljevine Jugoslavije, priča o nepovredivosti granica, onda je jasno da se granice ne smeju menjati samo ako bi vodile ujedinjenju Srba, dodao je on.

„Licemerje sa kojim o nepovredivosti granica govore separatisti može se porediti samo sa onima koji traže da vikar ustaške vojske Alojzije Stepinac bude svetac zbog otpora ustašama. Ostaje još samo da nam se objasni zašto je moguće menjati granice 1941, 1991, 2008. godine, a posle toga nije, i kako je cepanje Srbije doprinos miru a ujedinjenje Srba pretnja stabilnosti“, izjavio je ministar Vulin.

Srpska lista: Gradonačelnici se protive najavi Hrvatske

Gradonačelnici 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji saopštili su da se najoštrije protive najavi Hrvatske da na Kosovu „gradi nekakve vojne baze“, čime se , kažu, najdirektnije ugrožava mir i spokojstvo građana.

„Najava da će na Kosovu i Metohiji biti građena vojna baza hrvatske vojske kod Srba izaziva sećanja na pogrom, ali i akcije entičkog čišćenja Bljesak i Oluja, iza kojih su ostala spaljena srpska sela i gradovi, ubijeni i nestali Srbi“, navodi se u saopštenju koje je prosledila Srpska lista.

Gradonačelni su istakli da je na Kosovu militarizacija svima preko glave, i Srbima, i Albancima, ali i svim ostalim građanima, jer je svima potrebna ekonomska perspektiva, radna mesta i jačanje demokratije.

„U tom smislu hrvatski ministar trebalo je da najavi otvaranje fabrika a ne da zvecka oružjem“, poručili su gradonačelnici.

Komentari

Vaš komentar