Vuletić o Nikanorovom govoru: Mržnja u Vučićevoj Srbiji se svakodnevno ubrzava

Vesti 13. avg 202214:1720 komentara
Podeli:
Izvor: Medija centar Beograd

Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma, osudio je govor episkopa Nikanora, u kom je prokleo LGBT populaciju.

Povezane vesti

„Mržnja i zlo u Vučićevoj Srbiji se ne zaustavljaju, već se svakodnevno ubrzavaju. Nema dana da nas ne zaspu nove ili ko zna koji put ponovljene izjave mržnje, kojih se civilizovani svet kloni i stidi. Vladika SPC Nikanor je ušao u red onih koji se nadmeću za sramnu titulu promotera najprimitivnih stavova mržnje i zla, zavijenih u klerikalno nacionalističku oblandu brige za državu i narod. Njegove reči o pripadnicima LGBT populacije, kao i o premijerki Ani Brnabić, nisu reči, već otrovni ukazi koga treba progoniti, mrzeti, uništiti. Episkop Nikanor je ovim rečima sam sebe raščinio i isključio iz svake crkve i religije, a i iz ljudskog roda kao humane zajednice svesnih bića“, rekao je Vuletić.

Dodao je da „divljački i varvarski napad vladike Nikanora ne abolira Anu Brnabić od odgovornosti, koja je i politička i moralna“. Ističe da je njena vlada do sada iz budžeta izdvojila milione evra svih građana Srbije i ne-pravoslavaca i ateista, „ne bi li potkupljivala crkvenu milost“.

„Prateći primitivne i anticivilizacijske stavove te crkve, Brnabić i njena kompromitovana ministarka Čomić su odbile da unaprede položaj LGBT osoba, kukavički povlačeći već spremljeni zakon i istopolnim partnerstvima. Prisvajajući za sebe prava (životno partnerstvo, usvajanje deteta itd) koja je uskratila drugima, Ana Brnabić je najdirektnije posvedočila šta znače diskriminacija i licemerje“, naglasio je.

Vuletić smatra da je Brnabić, odbivši da pomogne i unapredi položaj pripadnika LGBT populacije, nanela daleko veću, sistemsku štetu ovoj diskriminisanoj društvenoj grupi, od bilo kakvih, kako kaže, „poganih reči neukog i primitivnog popa Nikanora“.

„Gospođo Brnabić, s đavolom ste tikve sadili, Vučićevoj državnoj crkvi ste protivzakonito iz budžetskih rezervi davali milione našeg novca, a sada vam se to savezništvo vratilo kao bumerang. Tako poniženi i ukaljani bestijalnim optužbama najprimitivnijeg od svih SPC vladika, odlazite na smetlište istorije, a građani Srbije dobro znaju da ni po čemu dobrom nećete ostati upamćeni. Ne očekujemo da Vučićevi uslužni tužioci reaguju i procesuiraju nesrećnog popa Nikanora zbog govora mržnje, ali upozoravamo – zle i pogane reči iz usta visokih crkvenih velikodostojnika možda neće danas ili sutra ubiti nekoga, ali za 10 ili 20 godina, seme zla će ostaviti krvave tragove. Ko ne veruje, neka vidi jučerašnji strašni napad islamskog radikala i teroriste na slavnog pisca Salmana Ruždija. Religijsko zlo nikada nije obično, već zlo sa dugotrajnim i brutalnim posledicama“, zaključio je Zoran Vuletić.

Komentari

Vaš komentar